Mięciutkie, delikatne w smaku muffiny jogurtowe z lekko wyczuwalną cytrynowa nutą z dodatkiem świeżych borówek.Składniki na 26 sztuk:300 g mąki400 g jogurtu naturalnego2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej100 g roztopionego masła1 jajko250 g borówek1 aromat cytrynowy1 łyżeczka mąki ziemniaczanejDodatkowo:cukier puder do posypaniaWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszę, sodę oraz cukier. Mieszamy. Wlewamy jogurt, roztopione masło, aromat cytrynowy oraz roztrzepane jajko. Ciasto miksujemy do czasu uzyskanie gładkiej masy.Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem) do suchego patyczka tj. ok. 23 minuty.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!