Wykonanie
Składniki:1
pierś z kurczakamigdały w płatkach ok. 30 dag1
jajko7 małych
buraków7
ziemniaków3 łyżki
oliwy z oliweksuszona pietruszkaSkładniki na sos do
buraków:1 łyżka
octu balsamicznego winnego2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodupieprzsól morskasuszona pietruszkaWykonanie:Carpaccio z
burakówBuraki obieramy, gotujemy w całości do miękkości, kroimy na plastry (grubość w zależności od upodobania). W małym naczyniu łączymy ze sobą
ocet balsamiczny,
oliwę z oliwek i
miód, doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
suszoną pietruszką. Sosem polewamy
buraki.Zapiekane
ziemniaki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy
oliwą z oliwek, opruszamy
solą oraz
suszoną pietruszką, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika na 15 min. (tem. 180 st. C).
Kurczak w migdałach.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na centymetrowe plastry. Opruszamy
solą. Kawałki
kurczaka zamaczamy w rozbełtanym
jajku z
solą i
pieprzem, panierujemy w płatkach
migdałowych, pieczmy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z odrobiną
oliwy.Smacznego!