ßßß


Składniki:1 pierś z kurczakamigdały w płatkach ok. 30 dag1 jajko7 małych buraków7 ziemniaków3 łyżki oliwy z oliweksuszona pietruszkaSkładniki na sos do buraków:1 łyżka octu balsamicznego winnego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodupieprzsól morskasuszona pietruszkaWykonanie:Carpaccio z burakówBuraki obieramy, gotujemy w całości do miękkości, kroimy na plastry (grubość w zależności od upodobania). W małym naczyniu łączymy ze sobą ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i miód, doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną pietruszką. Sosem polewamy buraki.Zapiekane ziemniaki.Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy oliwą z oliwek, opruszamy solą oraz suszoną pietruszką, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika na 15 min. (tem. 180 st. C).Kurczak w migdałach.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na centymetrowe plastry. Opruszamy solą. Kawałki kurczaka zamaczamy w rozbełtanym jajku z solą i pieprzem, panierujemy w płatkach migdałowych, pieczmy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.Smacznego!