Propozycja na śniadanie – frittata z pieczarkami, szynką i świeżą, zieloną dymką. Polecam!Składniki:6 jajek1/2 szklanki śmietany 36%100 g żółtego sera (grana padano)5-6 większych pieczarek50 g masła4-5 plastrów ulubionej szynki½ pęczka zielonej dymki lub szczypiorkusól morskapieprzWykonanie:Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Szynkę kroimy w większą kostkę. Odstawiamy.Jajka roztrzepujemy w misce ze śmietaną, solą, pieprzem i potartym serem. Na patelni (z rączką, która można wstawić do piekarnika) rozpuszczamy masło, dodajemy pieczarki i smażymy ok. 2 minut. Dodajemy szynkę i jeszcze chwilę podsmażamy. Odkładamy kilka pieczarek. Następnie wlewamy masę jajeczną, na wierzchu rozkładamy odłożone wcześniej pieczarki i szczypiorek. Frittatę smażymy 2 minuty, a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na 14-16 minut.Smacznego!