Wykonanie
Pyszna kromka domowego
chleba z chrupiąca skórką…
Składniki:¾ kg
mąki pszennej¼ kg
maki żytniej (można zmieniać proporcje)24 g
drożdży suchych (3 paczki)2 łyżeczki
cukru2 płaskie łyżeczki
soli1/2 szkl.
płatków owsianych4 szkl. ciepłej
wody2 łyżeczki
oregano ( można dodać
siemię lniane,
słonecznik, pokrojone
oliwki z
oliwek, kto co lubi)Wykonanie:
Drożdże rozrabiamy w 1/3 szkl. ciepłej
wody, ½ łyżeczką
cukru i łyżką
maki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Wszystkie suche składniki łączymy razem (z wyjątkiem
oregano) następnie wlewamy
drożdże i
wodę. Ciasto wyrabiamy ręka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja masę delikatnie mieszamy je z
oregano i przekładamy do dwóch wysmarowanych tłuszczem foremek.Odstawiamy jeszcze na ½ godziny do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1 godzinę.Smacznego!