ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

Zastanawiam się, czy jest coś lepszego w całym wszechświecie, ni ż ta domowa, dro ż d ż owa cha ł ka! :) U pieczona wy łą cznie z naturalnych sk ł adników, z m ą ki ekologicznej, bez polepszaczy i sztucznych dodatków, z dodatkiem rodzynek z bio uprawy. W ł a ś ciwe proporcje sk ł adników: m ą ki, dro ż d ż y, mas ł a, jajek i cukru sprawiaj ą, ż e ciasto jest puszyste i lekkie, a wykonanie i przepis super proste ....
Cha ł ka ma wszechstronne zastosowanie w moim domu: tradycyjnie podaj ę j ą na polsk ą Wigili ę z ryb ą oraz postn ą kapust ą . Ś wie ż a, puszysta cha ł ka jest idealnym, pysznym i lekkim deserem do popo ł udniowej herbatki, sama lub z konfiturą albo miodem. Natomiast następnego dnia - o ile to w ogóle jest możliwe, że zostanie coś na następny dzień! :)można pokroić ją na kromeczki i podpiec w piekarniku . Powstaną tak oto w ten sposób przepyszne grzanki na ś niadanie ....
To jest przepis podstawowy na tradycyjną chałkę. Przepis z powodzeniem można zastosować również do innych wypieków. Szczególnie p olecam przepis na w ł osk ą B rioche z ciasta dro ż d ż owego, na ma ś le, z dodatkiem rodzynek. Ciasto robię z w ł oskiego przepisu na brioche milanese - brioszk ę z Mediolanu. Jak to zwykle u W ł ochów, przepis jest prosty, a ciasto pyszne i zdrowe! Wy łą cznie z naturalnych sk ł adników, z m ą ki ekologicznej, ciasto bez polepszaczy i sztucznych dodatków!
Włoska brioche z wygl ą du przypominana troch ę polsk ą cha ł k ę, a w smaku francusk ą bu ł k ę ma ś lan ą . Ró ż nica jest taka, ż e brioszk ę w ł osk ą plecie si ę z czterech wa ł ków ciasta, a nie z trzech jak cha ł k ę . Dzi ę ki temu ma kszta ł t bardziej kulisty i tym samym mniej wrzecionowaty. Dodatek czekolady oraz owoców kandyzowanych i odpowiednie proporcje sk ł adników sprawiaj ą, ż e brioszka jest krucha i s ł odka ... .
Chałka
Składniki:
Na zaczyn:
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki pszennej eko
50 ml ciepłej wody
Na ciasto:
500 g mąki pszennej ekologicznej
100g masła świeżego
100 g cukru trzcinowego
250 ml wody
100 g rodzynek sułtanek bio
szczypta soli
Do posmarowania chałki:
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cukru
Do blaszki:
10 g masła
Przygotowanie:
Z aczyn: pokruszone dro żdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszaj, dolej ciepłej wody, rozprowadź i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Do głębokiej misy przesyp odważoną mąkę, zr ób do łek i wlej wyrośnięty zaczyn.
Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Dodaj ciepłe, ale nie gorące, masło, wodę, szczyptę soli. Krótko zmiksuj t rzepaczkami na wolnych obrotach. Następnie dodaj namoczone wcześniej rodzynki i wyr ób ciasto w r ękach. Podziel na 4 części, z każdej uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm.
Upleć warkocz: wałki ciasta zlep z jednego końca i zaplataj począwszy od części zewnętrznych, następnie zapleć wewnętrzne i tak naprzemiennie, aż powstanie zaokrąglony kształt przypominający chałkę. Gotową przeł ó ż na blaszkę natłuszczoną masłem i odstaw kolejny raz do wyrośnięcia. Piec nagrzej do 200 °C. Piecz ok. 30 minut, a ż sk órka si ę ładnie zrumieni.
Moja rada 1:
Jeśli ciasto się klei, posyp stolnicę i ręce odrobiną mąki.
Moja rada 2:
Przed włożeniem do pieca wierzch posmaruj wodą wymieszaną z odrobiną cukru.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/12/chaka.html