Wykonanie
Zastanawiam się, czy jest coś lepszego w całym wszechświecie, ni ż ta domowa, dro ż d ż owa cha ł ka! :) U pieczona wy łą cznie z naturalnych sk ł adników, z m ą ki ekologicznej, bez polepszaczy i sztucznych dodatków, z dodatkiem
rodzynek z bio uprawy. W ł a ś
ciwe proporcje sk ł adników: m ą ki, dro ż d ż y, mas ł a,
jajek i
cukru sprawiaj ą, ż e ciasto jest puszyste i lekkie, a wykonanie i przepis super proste ....Cha ł ka ma wszechstronne zastosowanie w moim domu: tradycyjnie podaj ę j ą na polsk ą Wigili ę z ryb ą oraz postn ą
kapust ą . Ś wie ż a, puszysta cha ł ka jest idealnym, pysznym i lekkim deserem do popo ł udniowej
herbatki, sama lub z
konfiturą albo
miodem. Natomiast następnego dnia - o ile to w ogóle jest możliwe, że zostanie coś na następny dzień! :)można pokroić ją na kromeczki i podpiec w piekarniku . Powstaną tak oto w ten sposób przepyszne grzanki na ś niadanie ....To jest przepis podstawowy na tradycyjną
chałkę. Przepis z powodzeniem można zastosować również do innych wypieków. Szczególnie p olecam przepis na w ł osk ą B rioche z ciasta dro ż d ż owego, na ma ś le, z dodatkiem
rodzynek. Ciasto robię z w ł oskiego przepisu na brioche milanese - brioszk ę z Mediolanu. Jak to zwykle u W ł ochów, przepis jest prosty, a ciasto pyszne i zdrowe! Wy łą cznie z naturalnych sk ł adników, z m ą ki ekologicznej, ciasto bez polepszaczy i sztucznych dodatków!Włoska brioche z wygl ą du przypominana troch ę polsk ą cha ł k ę, a w smaku francusk ą bu ł k ę ma ś lan ą . Ró ż nica jest taka, ż e brioszk ę w ł osk ą plecie si ę z czterech wa ł ków ciasta, a nie z
trzech jak cha ł k ę . Dzi ę ki temu ma kszta ł t bardziej kulisty i tym samym mniej wrzecionowaty. Dodatek
czekolady oraz
owoców kandyzowanych i odpowiednie proporcje sk ł adników sprawiaj ą, ż e brioszka jest krucha i s ł odka ... .
ChałkaSkładniki:Na zaczyn:50 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru2 łyżki
mąki pszennej eko50 ml ciepłej
wodyNa ciasto:500 g
mąki pszennej ekologicznej100g
masła świeżego100 g
cukru trzcinowego250 ml
wody100 g
rodzynek sułtanek bioszczypta
soliDo posmarowania
chałki:1/4 szklanki
wody1/2 łyżeczki
cukruDo blaszki:10 g
masłaPrzygotowanie:Z aczyn: pokruszone dro żdże, łyżkę
cukru i 2 łyżki
mąki, wymieszaj, dolej ciepłej
wody, rozprowadź i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Do głębokiej misy przesyp odważoną
mąkę, zr ób do łek i wlej wyrośnięty zaczyn.
Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Dodaj ciepłe, ale nie gorące,
masło,
wodę, szczyptę
soli. Krótko zmiksuj t rzepaczkami na wolnych obrotach. Następnie dodaj namoczone wcześniej
rodzynki i wyr ób ciasto w r ękach. Podziel na 4 części, z każdej uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm.Upleć warkocz: wałki ciasta zlep z jednego końca i zaplataj począwszy od części zewnętrznych, następnie zapleć wewnętrzne i tak naprzemiennie, aż powstanie zaokrąglony kształt przypominający
chałkę. Gotową przeł ó ż na blaszkę natłuszczoną
masłem i odstaw kolejny raz do wyrośnięcia. Piec nagrzej do 200 °C. Piecz ok. 30 minut, a ż sk
órka si ę ładnie zrumieni.Moja rada 1:Jeśli ciasto się klei, posyp stolnicę i ręce odrobiną
mąki.Moja rada 2:Przed włożeniem do pieca wierzch posmaruj
wodą wymieszaną z odrobiną
cukru.