Wykonanie

Nic nie zast ąpi smaku i aromatu świeżo upieczonego ciasta z
jabłkami i
cynamonem, roznoszącego się po kuchni. Moim zdaniem, jabłecznik nawet z najlepszej
cukierni, to już nie to samo .... Podaję m ój domowy przepis na jab łecznik w wersji świątecznej z
cynamonem,
migdałami i
orzechami włoskimi ....Składniki:Na zaczyn:2 łyżki
mąki pszennej2-3 łyżki ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdżyNa ciasto krucho-
drożdżowe:500 g
mąki pszennej3 ż ó łtka + 1 całe
jajko100 g
masła200 ml
mleka3/4 szklanki
cukru (trzcinowego)1/2 łyżeczki
soliNa farsz:6 dużych
jabłek3/4 szklanki
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
cynamonuDo dekoracji:plasterki
jabłkapłatki migdał ówpo ł ówki
orzechów w łoskichDo blaszki:20 g
masłaPrzygotowanie:Przygotuj farsz:
jabłka umyj pod bieżącą
wodą, obierz ze sk
órki, przekrój na pó ł i wydrąż środek z pestkami. Następnie
pokr ój w grub ą kostkę. Pokrojone
jabłka przeł ó ż do głębokiego rondla, dosyp 3/4 szklanki
cukru trzcinowego i
cynamon. Podsmaż przez kilka minut, stale mieszając, aż powstanie gęsta pulpa
jabłkowa - w farszu powinny być wyraźnie wyczuwalne kawałki
jabłek.Zaczyn: Rozkruszone
drożdże wymieszaj z
cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego ( nie gorącego!)
mleka. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto: odmierz 500 g
mąki i przesyp do misy, dodaj 3/4 szklanki
cukru i 1/2 łyżeczki
soli. Posiekaj zimne
masło, dorzucić do
mąki, a następnie utrzyj w rękach "na piaseczek". Zr ób do łek: wbij
jajka - 1 całe plus 3 ż ó łtka, dolej ciepłego
mleka.Następnie zagnieć ciasto w rękach, podziel na p ó ł, uformuj kulki i odstaw do lod ówki na ok. pó ł godziny. Wyjmij z lod ówki pierwsz ą kulkę i starannie wyklej
ciastem natłuszczoną blaszkę. Na spodzie rozł ó ż warstwę
jabłkową, a następnie przykryj drugą poł ówk ą ciasta. Piecz ok. 40 min. w mocno nagrzanym piekarniku. Przed podaniem udekoruj świątecznie - cząstkami
jabłek,
orzechami i
migdałami.


