ßßß Cookit - przepis na Grzybowa mini lasagne.

Grzybowa mini lasagne.

nazwa

Wykonanie

Grzyby, w moim przypadku maślaki, koźlaki, podgrzybki po oczyszczeniu i obgotowaniu, przesmażyć na patelni z drobno pokrojoną cebulką. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos beszamelowy.
¼ k. masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić do smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty.
Makaron włoski lasagne.
Płaty makaronu wkładać do osolonej i gotującej się wody, po kilka sztuk ( uważać żeby się nie sklejały ). Gotować 4 – 5 minut i wykładać pojedynczo na matę sylikonową albo czysty ręcznik kuchenny.
Przygotować blachę, taką jak do pieczenia muffinek. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Przepędzlować olejem i wyłożyć nimi dno i boki otworów w blasze. Papier powinien trochę wystawać.
Płat lasagne skleić ( zrobić coś na kształt walca) i włożyć do muffinek. Do każdego walca włożyć 2-3 łyżki grzybów, na grzyby 1 łyżkę sosu beszamelowego i nakryć krążkiem wyciętym z płata lasagne. Całość powtórzyć jeszcze dwa razy. Wierzch posypać startym żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 – 190 st.C i zapiekać około 20 minut.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2012/10/grzybowa-mini-lasagne.html