Wykonanie
Grzyby, w moim przypadku
maślaki, koźlaki, podgrzybki po oczyszczeniu i obgotowaniu, przesmażyć na patelni z drobno pokrojoną
cebulką. Doprawić
solą i
pieprzem.
Przygotować
sos beszamelowy.
¼ k.
masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki
mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek
mleka. Doprawić do smaku –
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę
soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty.
Makaron włoski lasagne.Płaty
makaronu wkładać do osolonej i gotującej się
wody, po kilka sztuk ( uważać żeby się nie sklejały ). Gotować 4 – 5 minut i wykładać pojedynczo na matę sylikonową albo czysty ręcznik kuchenny.Przygotować blachę, taką jak do pieczenia muffinek. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Przepędzlować
olejem i wyłożyć nimi dno i boki otworów w blasze. Papier powinien trochę wystawać.Płat lasagne skleić ( zrobić coś na kształt walca) i włożyć do muffinek. Do każdego walca włożyć 2-3 łyżki
grzybów, na
grzyby 1 łyżkę
sosu beszamelowego i nakryć krążkiem wyciętym z płata lasagne. Całość powtórzyć jeszcze dwa
razy. Wierzch posypać startym
żółtym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 – 190 st.C i zapiekać około 20 minut.