Wykonanie
Moja córa dziś nad ranem oświadczyła, że chce robić pączki z dziurką. I tak ględziła, że nie miałam wyjścia. Jej radość podczas ich przygotowania wynagrodziła całą kuchnię zasypaną
mąką i
cukierkami i poklejoną lukrem, bo mała oczywiście wszystko chciała robić sama. Tak więc wycinała, lukrowała i dekorowała te pączki i jak na dwu i pół latkę całkiem nieźle jej to wyszło. Wkrótce tłusty czwartek, więc może ktoś z Was także skusi się na takie słodkie co nie co.Składniki na około 16 sztuk:2 i 1/4 szklanki
mąki20 g świeżych
drożdży1 szklanka
mleka ciepłego3
żółtka1/3 szklanki
cukru60 g
masła1/2 łyżeczki
solikieliszek
spirytusulitr
oleju lub
smalcudo dekoracji:
białkook. szklanki
cukrukolorowe barwnikikolorowe
cukierkiMąkę przesiać.
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką
mąki,
cukru i odrobiną
mleka. Odstawić na kwadrans. Wlać do
mąki, dodać
żółtka,
cukier, resztę
mleka,
sól i
spirytus. Wyrabiać dolewając powoli stopione i ostudzone
masło. Ciasto wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym
mąką blacie na grubość około centymetra. Wycinać koła dużą szklanką lub kuflem. Na środku wycinać koła kieliszkiem.
Olej rozgrzać do temperatury 175*C. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego najlepiej sprawdzać kawałkiem ciasta czy jest już wystarczająco gorący - jeśli ciasto wpływa i się smaży to znaczy, że można już wrzucać pączki. Pączki smażyć najpierw pod przykryciem, następnie odwrócić i smażyć już bez pokrywki na złoty kolor. Wyjmować na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Białko utrzeć z
cukrem pudrem, podzielić na trzy części. Do każdej dodać barwnik. Lukrować pączki pędzelkiem i posypać
cukierkami. Odstawić aby
lukier zastygł.
źródło przepisu- oponki
drożdżowe Doroty z moimi zmianami