Wykonanie
Tłusty czwartek już za nami, a ja dopiero dziś usiadłam do komputera :) Nadrabiam zaległości!Smacznego :) nie tylko w Tłusty Czwartek- od czasu do czasu każdemu należy się chwila przyjemności :)
Inny przepis na domowe pączki --> tuSkładniki:½ kg
mąki krupczatki8 dag
drożdży6
żółtek10 dag
masła1 łyżka
spirytusu1 szklanka
mleka3 łyżki
cukru1 szczypta
soli1
aromat cytrynowyróża do nadzienia
olej do smażeniaWykonanie:Zrobić rozczyn z części
mąki,
mleka,
drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać utarte z
cukrem żółtka, resztę
mąki,
sól,
spirytus i aromat. Wyrobić ręką ciasto aż będzie odstawało od ręki ( około ½ godziny) po czym wlać roztopione i ostudzone
masło. Wyrabiać nadal przez chwilę i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 2 godziny.
Kiedy ciasto zwiększy objętość, urywać małe kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nadziewać powidłem i układać na stolnicy formując pączki. Kiedy pączki podrosną, kłaść na gorący
olej, smażyć z obu stron i po usmażeniu posypać
cukrem pudrem. Z tego rodzaju ciasta możemy robić bułeczki,
obwarzanki lub
faworki pączkowe.