Wykonanie
Po raz drugi biorę udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem piekliśmy
croissanty z przepisu Philippe’a Conticini. Muszę przyznać, że jakieś 3 lata temu na początku mojej przygody w wypiekami podjęłam się zrobienia tych francuskich rogalików. Próba nie była zbyt udana. Dopiero teraz widzę jakie postępy zrobiłam od tamtej
pory. Do przepisu wprowadziłam pewne zmiany. Musiałam zwiększyć ilość
wody, ponieważ ciasto było zbyt suche (w oryginale jest 85 g). Zmieniłam też temperaturę pieczenia. Autor radzi piec w 230 stopniach. Także jeśli zamierzacie wypróbować ten przepis, temperaturę musicie dostosować do swojego sprzętu. Nie lada wyzwaniem okazało się również wałkowanie ciasta. Aż sześciokrotne. Pierwsze 3
razy razy to pikuś. Później zaczynają się schody. Masa robi się zbita i zaczyna pękać, a
masło wyłazi na wierzch. Dlatego podsypałam je
mąką i schowałam do lodówki na pół godziny. Pomogło. Ogólnie przepis wydaje się bardzo skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Najgorsze jest oczekiwanie. Ciasto bardzo długo się „wyleguje” i niestety nie można tego przyspieszyć. Niemniej jednak przepis polecam. Smak
croissantów wynagradza poświęcony czas i energię na ich przygotowanie.SkładnikiZaczyn:letnie
mleko, 65 gświeże
drożdże, 10 g
mąka tortowa, 70 gCiasto właściwe:letnia
woda, 105 g
drożdże, 15 g
mąka tortowa, 340 g
masło, 85 g
cukier puder, 55 g
sól, 8 gzaczynDodatkowo:
masło, 250 g
jajko, 1 sztukaSposób przygotowaniaWszystkie składniki na zaczyn połączyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.
Mąkę, stopione
masło,
cukier,
sól, rozpuszczone
drożdże i zaczyn połączyć za pomocą haków do
ciasta drożdżowego. Najpierw miksować przez 2 minuty na wolnych obrotach, później 10 minut na średnich. Przykryć folią i zostawić na 30-60 minut do podwojenia objętości. Następnie delikatnie przełożyć na folię spożywczą i owinąć nią szczelnie ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc.Kolejnego dnia na godzinę przed użyciem wyciągnąć
masło z lodówki. Ciasto rozwałkować w prostokąt o grubości 1 cm. Przełożyć na deskę do krojenia i wstawić na 30 minut do zamrażarki. Nie można pominąć tego etapu, ponieważ wtedy rozwarstwia się ciasto.
Masło rozwałkować
między dwoma kawałkami folii spożywczej również w prostokąt, ale mniejszy od ciasta.
Masło przełożyć na ciasto. Całość złożyć na 3 części jak list urzędowy. Boki zlepić. Rozwałkować w prostokąt. Proces składania i wałkowania należy powtórzyć 5
razy. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ja po 3 razie również schowałam je do lodówki na pół godziny, żeby odpoczęło. Było zbyt zbite, żeby je dalej maltretować wałkowaniem.
Ciasto wyciągnąć z lodówki. Rozwałkować w prostokąt o wysokości 20 cm i grubości 5 mm (mój był trochę większy, bo wysokości miał 25 cm i 65 cm długości). Wycinać trójkąty równoramienne o podstawie 10 cm.
Trójkąty zwijać w rogaliki, zaczynając od ich podstawy. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym
jajkiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość o około 80%. W pomieszczeniu nie powinno być więcej niż 23 stopnie Celsjusza, ponieważ
masło zacznie się topić i nie powstaną warstwy w cieście.
Rogaliki ponownie posmarować
jajkiem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z zimną
wodą.
Croissanty piec przez 20 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Z podanych składników wyszło mi 12 rogalików (10 dużych i 2 malutkie).Razem ze mną piekli:Justyna z Gotowanie i pieczenie – I
love itDobrafka z
Bona Apetita!Małgosia ze Smaki AlzacjiKinga z Małe KulinariaMarzena z Zacisze KuchenneNiebieska
Pistacja z Niebieska
PistacjaDorota z Moje Małe Czarowanie
Anna z Na
StoleWiosenka z Eksplozja SmakuMonika z matkaWariatkaLidia z FacebookaIza ze Smaczna PyzaKamila z Ogrody Babilonu
Magda i Paweł z Marder & Marder ManufactureMonika z Niezapomniane smakiOla z Ale smaki
Kasia z Baby do garów
Pistacja z Niebieskiej
PistacjiMonika z Pin up Cooking LookingAgata z Kulinarne przygody Gatityviagra online no prescriptions usa