ßßß
Składniki:Ciasto:mąka pszenna 7 łyżekolej 4 łyżkicukier 7 łyżekjaja 3alkohol 1 kieliszekproszek do pieczenia 2 łyżeczkiowoce 0,5 kgKruszonka:mąka pszenna 4 łyżkicukier 4 łyżkimasło 6 dagwiórki kokosoweWykonanie:Składniki ciasta wymieszać i wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać przez kilka minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie umyć śliwki, przepołowić, pozbawić pestek. Przygotować kruszonkę (składniki kruszonki dokładnie zagnieść). Na zapieczone ciasto (jeżeli po zapieczeniu na cieście zrobi się skorupa – posmarować śmietaną) ułożyć owoce (śliwki skórką do dołu), posypać kruszonką i upiec. Łączny czas pieczenia ok. 45 minut.