ßßß
Składniki:jaja 2cukier ¾ szklankimasło ½ kostkiolejek migdałowybanany 2mąka pszenna 1 ¼ szklankiproszek do pieczenia 1 ¼ łyżeczkisoda oczyszczona ½ łyżeczkisól ½ łyżeczkiziarno sezamu ½ szklankipestki dyni ½ szklankiżurawina suszona ½ szklankiWykonanie:
Jaja utrzepać z cukrem, dodawać roztopione masło i olejek migdałowy. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, dodawać do ciasta. Na koniec dodać sezam, dynię i żurawinę.
Dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do foremki (ok. 20x10 cm) wysmarowanej tłuszczem
i piec w 180 stopniach przez godzinę.
Studzić przez 10 minut w foremce, następnie przełożyć na podstawkę z drutu, aby chlebek całkowicie ostygł.