ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z brzoskwinią w sosie waniliowym

Pierś z kurczaka z brzoskwinią w sosie waniliowym

nazwa

Wykonanie

Ostatnio bardzo często korzystam z przepisów na stronie KwestiaSmaku. To idealne miejsce z gamą wyśmienitych i sprawdzonych przepisów, z których wiele się mogę nauczyć. Jeśli mam na coś ochotę, albo szukam przepisu z jakimś składnikiem, a nigdzie nie mogę znaleźć nic ciekawego, wiem, że tam na pewno go znajdę. Na dziś przepis na kurczaka z sosem waniliowym i brzoskwinią, który podałam moim gościom na obiad. Choć samo danie jest oryginalne w smaku, wszystkim bardzo smakowało.
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Składniki:
3 piersi z kurczaka
3 miękkie brzoskwinie
300 ml półsłodkiego białego wina
1 łyżeczka miodu
60 ml bulionu z kurczaka
3 łyżki brązowego cukru
2 laski wanilii
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
kilka gałązek świeżej bazylii
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 200 stopni. Wstawić do niego pustą brytfankę by ją nagrzać.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i posypać solą i pieprzem. Na patelni podgrzać oliwę. Wrzucić kurczaka i smażyć przez 3 minuty. Przewrócić i smażyć jeszcze dwie minuty. Kurczaka przełożyć do brytfanki w piekarniku i piec piersi przez 8 minut.
W międzyczasie przygotować sos. Bulion podgrzać na ogniu i wsypać cukier. Zamieszać do rozpuszczenia. Dodać ziarenka wanilii z laski wanilii i samą laskę. Dodać miód, białe wino. Wymieszać.
Sos dodać do kurczaka, gdy czas 8 minut minie. Do brytfanki przełożyć brzoskwinię i zapiekać kolejne 8 minut, co 2 minuty polewając miksturę.
Odlać sos z brytfanki i gotować go w rondlu aż do zgęstnienia i odparowania płynu.
Kurczaka podawać z brzoskwinią, posiekaną bazylią, polane sosem waniliowym.
Przepis jest wyśmienity. Kurczak jest słodki, delikatny i wilgotny pomimo iż są to piersi. Doskonały pomysł na coś innego, a zarazem smacznego! :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_62_piers-z-kurczaka-z-brzoskwinia-w-sosie-waniliowym.html