Wykonanie
Ostatnio bardzo często korzystam z przepisów na stronie KwestiaSmaku. To idealne miejsce z gamą wyśmienitych i sprawdzonych przepisów, z których wiele się
mogę nauczyć. Jeśli mam na coś ochotę, albo szukam przepisu z jakimś składnikiem, a nigdzie nie
mogę znaleźć nic ciekawego, wiem, że tam na pewno go znajdę. Na dziś przepis na
kurczaka z sosem
waniliowym i
brzoskwinią, który podałam moim gościom na obiad. Choć samo danie jest oryginalne w smaku, wszystkim bardzo smakowało.Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.comSkładniki:3
piersi z kurczaka3 miękkie
brzoskwinie300 ml półsłodkiego
białego wina1 łyżeczka
miodu60 ml
bulionu z kurczaka3 łyżki
brązowego cukru2
laski wanilii2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzukilka gałązek świeżej
bazyliiPrzygotowanie:Piekarnik nastawić na 200 stopni. Wstawić do niego pustą brytfankę by ją nagrzać.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i posypać
solą i
pieprzem. Na patelni podgrzać
oliwę. Wrzucić
kurczaka i smażyć przez 3 minuty. Przewrócić i smażyć jeszcze dwie minuty.
Kurczaka przełożyć do brytfanki w piekarniku i piec piersi przez 8 minut.W międzyczasie przygotować sos.
Bulion podgrzać na ogniu i wsypać
cukier. Zamieszać do rozpuszczenia. Dodać ziarenka
wanilii z
laski wanilii i samą laskę. Dodać
miód,
białe wino. Wymieszać.Sos dodać do
kurczaka, gdy czas 8 minut minie. Do brytfanki przełożyć
brzoskwinię i zapiekać kolejne 8 minut, co 2 minuty polewając miksturę.Odlać sos z brytfanki i gotować go w rondlu aż do zgęstnienia i odparowania płynu.
Kurczaka podawać z
brzoskwinią, posiekaną
bazylią, polane sosem
waniliowym.
Przepis jest wyśmienity.
Kurczak jest słodki, delikatny i wilgotny pomimo iż są to piersi. Doskonały pomysł na coś innego, a zarazem smacznego! :)