ßßß Cookit - przepis na Kurczak w glazurze miodowo-sojowej z ryżem

Kurczak w glazurze miodowo-sojowej z ryżem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio gotuję różne potrawy z wykorzystaniem sosu sojowego. Dorwałam się do przepisów ze strony KwestiaSmaku i testuję te, które najbardziej mi odpowiadają. Mama kupiła ćwiartki z kurczaka i przyszło mi zrobić z nich jakieś danie. Najczęściej jemy go w domu w wersji z rożna lub pieczonej w piekarniku z dodatkiem podstawowych przypraw. Przyszedł jednak czas na coś nowego, na mieszankę whisky, miodu, sosu sojowego, imbiru i czosnku. To połączenie smaków wyjątkowo kojarzy mi się z kurczakiem jaki zawsze robi moja babcia, aromatycznym, mocno czosnkowym, znakomitym!
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com
Składniki:
6 nóżek z kurczaka
8 łyżek sosu sojowego
7 łyżek octu ryżowego
2 łyżki miodu
2 łyżki whisky
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej w mieszance z 1 łyżką wody
6 szklanek ryżu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Z podudzi ściągnąć skórę. Podudzia umyć i osuszyć. Wrzucić je do miski.
Przygotować marynatę: Cebulę drobno pokroić, czosnek rozgnieść i posiekać/ zetrzeć na tarce. Imbir zetrzeć. W niewielkim naczyniu wymieszać cebulę, czosnek, imbir, whisky, miód, 4 łyżki octu ryżowego, sos sojowy. Marynatę dodać do kurczaka i dobrze nią go natrzeć. Przykryć miskę folią i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Podudzia oddzielić od marynaty (marynatę pozostawić), ułożyć w żaroodpornym naczyniu i przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1 , 5 godziny, przewracając je co około 20-30 minut w trakcie pieczenia.
Przygotować ryż wg instrukcji na opakowaniu. 3 łyżki octu ryżowego wymieszać z cukrem i solą. Podgrzać mieszankę do całkowitego rozpuszczenia kryształków i dodać do ciepłego ryżu (najlepiej zaraz po ugotowaniu). Dokładnie wymieszać.
Pozostałą marynatę wlać do rondelka i gotować przez kilka minut. Dodać mąkę rozcieńczoną wodą i energicznie zamieszać aż sos wyraźnie zgęstnieje. Gotować jeszcze pół minuty i wyłączyć palnik.
Kurczaka podawać polanego zgęstniałą marynatą w towarzystwie ryżu.
Kurczak z tego przepisu wychodzi znakomity. Do niego podałam ryż robiony na styl ryżu do sushi, ale delikatniejszy, doskonale się komponował do imbiru z marynaty. Wszyscy byli zachwyceni!
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_58_kurczak-w-glazurze-miodowo-sojowej-z-ryzem.html