Wykonanie
Czas dyni w tym roku powoli dobiega końca. U mnie chyba jeden z ostatnich przepisów z jej wykorzystaniem, reszta trafiła zawekowana do słoiczków i
poczeka na chłodniejsze dni :). Z racji braku czasu, zrobiłam obiad na szybko z dostępnych pod ręką składników. Nadzienie do naleśników przygotowałam z podsmażonej na
maśle dyni, z dodatkiem
wanilii, kremówki, przełamane smakiem kwaśnego
jabłka. Sycący i słodki pomysł na obiad.(przepis na 2-3 osoby)Składniki:Ciasto naleśnikowe:1 szklanka
mąki1 i 1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
oleju1
jajkospora szczypta
cukruspora szczypta
soliNadzienie:450 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę1/2 szklanki
wody1
laska wanilii4 łyżki
cukru1 łyżka
miodu1 kwaśne
jabłko, obrane, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę1/2 szklanki kremówki 36%1 łyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowanie:Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe połączyć w garnku. Roztrzepać rózgą do ciasta. Patelnię do naleśników mocno rozgrzać. Na patelnię chochelką wylewać ciasto, tak by jego warstwa była bardzo cienka i równomierna. Smażyć na średnim ogniu aż góra się zetnie. Naleśnik przerzucić i podsmażyć pół minuty/minutę z drugiej strony, aż będzie lekko zarumieniony, ale nie brązowy.Nadzienie:
Masło roztopić w rondlu. Wrzucić
dynię i smażyć przez pięć minut. Zalać
wodą, dodać nasiona wyskrobane z
wanilii i samą
laskę wanilii oraz
cukier. Zagotować i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 8 minut. Dodać
jabłko,
miód i kremówkę. Gotować aż do zgęstnienia nadzienia i odparowania nadmiaru płynu, delikatnie mieszając co jakiś czas. Doprawić
sokiem z cytryny.