ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z dynią i wanilią

Naleśniki z dynią i wanilią

nazwa

Wykonanie

Czas dyni w tym roku powoli dobiega końca. U mnie chyba jeden z ostatnich przepisów z jej wykorzystaniem, reszta trafiła zawekowana do słoiczków i poczeka na chłodniejsze dni :). Z racji braku czasu, zrobiłam obiad na szybko z dostępnych pod ręką składników. Nadzienie do naleśników przygotowałam z podsmażonej na maśle dyni, z dodatkiem wanilii, kremówki, przełamane smakiem kwaśnego jabłka. Sycący i słodki pomysł na obiad.
(przepis na 2-3 osoby)
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki
1 i 1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko
spora szczypta cukru
spora szczypta soli
Nadzienie:
450 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki wody
1 laska wanilii
4 łyżki cukru
1 łyżka miodu
1 kwaśne jabłko, obrane, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę
1/2 szklanki kremówki 36%
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe połączyć w garnku. Roztrzepać rózgą do ciasta. Patelnię do naleśników mocno rozgrzać. Na patelnię chochelką wylewać ciasto, tak by jego warstwa była bardzo cienka i równomierna. Smażyć na średnim ogniu aż góra się zetnie. Naleśnik przerzucić i podsmażyć pół minuty/minutę z drugiej strony, aż będzie lekko zarumieniony, ale nie brązowy.
Nadzienie: Masło roztopić w rondlu. Wrzucić dynię i smażyć przez pięć minut. Zalać wodą, dodać nasiona wyskrobane z wanilii i samą laskę wanilii oraz cukier. Zagotować i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 8 minut. Dodać jabłko, miód i kremówkę. Gotować aż do zgęstnienia nadzienia i odparowania nadmiaru płynu, delikatnie mieszając co jakiś czas. Doprawić sokiem z cytryny.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_110_nalesniki-z-dynia-i-wanilia.html