Babka piaskowa

Wykonanie

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- cukier waniliowy
- 1 kostka masła lub margaryny
- 180 g mąki pszennej
- 140 g mąki ziemniaczanej
- 20 g kakao
- pół opakowania proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywną masę. Wmieszać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i roztopione, ostudzone masło. 2/3 masy nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy. Pozostałą połączyć z przesianym kakao. Nałożyć na środek jasnej misy. Babki wielkanocne zwykle pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 45-55 minut. Tak jest i w tym przypadku.
Powiązane wpisy:
SERNIK WIŚNIOWOCZEOLADOWY
Kostka Alpejska
TARTA Z JABŁKAMI
Muffinki kawowe z Chałwą
Nawigacja po wpisach
← Wstecz Dalej →
Copyright 1996-2016 Grupa Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/14/babka-piaskowa