ßßß Cookit - przepis na Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Odkrywając smaki świata, w tej odsłonie prezentuję kuchnię indyjską. Zupę ze zdrowej, smacznej i czerwonej soczewicy.
Tego rodzaju soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać, jest wyjątkowo miękka i świetnie się nadaje np. na zupę - krem.
Ta zupa bardzo mi zasmakowała i z całą pewnością częściej będzie gościć na moim stole.
Poza tym soczewica należąca do grupy strączkowych jest źródłem błonnika, białka , potasu, witaminy B1 i kwasu foliowego, a zatem przyszłe mamy zajadajcie soczewicę!:)
Na 5 porcji potrzebujemy:
1 szklanka czerwonej soczewicy
5 szklanek wody
2 kostki rosołowe
1 cebula
1 marchewka
3-4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
4 ziarna ang. ziela
3 cm startego, świeżego imbiru
1 papryczka piri piri / chilli
5 łyżek mleka kokosowego
nać kolendry do posypania
śmietanka
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować ze wszystkimi w.w. składnikami. Ja starłam marchew, aby szybciej się ugotowała. Zupkę można podawać w formie kremu (uprzednio schłodzić i zmiksować) lub w takiej jaka będzie po ugotowaniu, co zresztą i tak, niewiele odbiega od gładkiej-kremowej konsystencji. Poniżej nie zmiksowana zupka z odrobinką śmietany dodanej na talerzu.
SMACZNEGO!
Tags: zupa z czerwonej soczewicy,zupa,kuchnia indyjska,czerwona soczewica,krewetka,zupa z czerwonej soczewicy krewetka,indyjska zupa z czerwonej soczewicy
« poprz.
Dodaj komentarz
Źródło:http://krewetka.info/zupy/18-zupa-z-czerwonej-soczewicy