ßßß Cookit - przepis na Melonowe Tiramisu

Melonowe Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy z nas lubi najpopularniejszy włoski deser – tiramisu?
Korzystając z sezonu letniego zrobiłam wyjątkowe połączenie w melonowej odsłonie. Tradycyjny deser w pojedynczych porcjach w kielichach z musem melonowym, bitą śmietaną i pyszną gorzką czekoladą.
Do tego deseru potrzebujemy dojrzałego melona miodowego, takiego, by rozpływał się w ustach :)
Na 6 – 7 porcji (dużych kieliszków do wina) potrzebujemy:
1 opakowanie biszkoptów podłużnych
¾ szklanki kawy espresso (musi być mocna i intensywna)
2 łyżki cukru
50 ml whisky (oryginalnie likier amaretto, ja użyłam niezastąpionego Jack’a D. ;-)
Bita śmietana
Kilka kostek gorzkiej czekolady
Na masę serową:
3 żółtka
Niecała szklanka cukru pudru
250g włoskiego serkamascarpone (1 op.)
Na mus melonowy:
½ melona miodowego
2 – 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
1/3 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Zaczynamy od kawy. Robimy espresso, gotujemy z 2 łyżkami cukru, studzimy. Do wystudzonej kawy dolewamy whisky. W takim roztworze będziemy namaczać biszkopty. Na początku warto też przygotować roztwór żelatyny do musu melonowego, aby dodać wystudzony. (Gorącą wodę ok. 1/3 szkalnki mieszamy z 2 łyżeczkami żelatyny – mieszamy do rozpuszczenia).
Masa serowa: myjemy jajka w zimnej wodzie, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Tu w tradycyjny sposób stosowany przez nasze mamy, babki i prababki ubijamy żółtka z dodatkiem cukru pudru, na parze. W tym celu, wybieramy odpowiednią miskę (metalową lub szklaną odporną na wysokie temperatury) i garnek. Stosujemy tu kąpiel parową, nalewamy wody do garnka, doprowadzamy do wrzenia, do garnka wkładamy odpowiednio dużą miskę z naszymi żółtkami i zaczynamy ubijać. Wysoka temperatura dna miski pomoże nam ubić masę i uzdatni „surowe żółtka”. Gdy masa będzie odpowiednio puszysta zestawiamy miskę z garnka i dodajemy serek mascarpone cały czas ubijając.
Mus melonowy:
Do zrobienia musu wykorzystamy połowę melona. Należy wydrążyć miąższ i zmiksować go z mlekiem skondensowanym oraz roztworem z żelatyny.
Biszkopty:
(UWAGA: zanurzamy na sekundkę, gdyż nie możemy ich przemoczyć, a są bardzo chłonne).
Połowę biszkoptów układamy na spodzie naczyń. Przykrywamy masą serową. Następnie układamy drugą połowę biszkoptów, namaczając je bezpośrednio przed układaniem. Zalewamy musem melonowym. Studzimy i czekamy na stężenie. Najlepiej ok. 1 godziny w lodówce.
Przed podaniem każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego
Tags: melon,tiramisu,tiramisu melonowe,deser włoski,deser,serek mascarpone,melon miodowy,melonowe tiramisu
nast. »
Dodaj komentarz
Źródło:http://krewetka.info/deserek/26-melonowe-tiramisu