Wykonanie
Chyba każdy z nas lubi najpopularniejszy włoski deser – tiramisu?Korzystając z sezonu letniego zrobiłam wyjątkowe połączenie w melonowej odsłonie. Tradycyjny deser w pojedynczych porcjach w kielichach z musem
melonowym,
bitą śmietaną i pyszną
gorzką czekoladą.Do tego deseru potrzebujemy dojrzałego
melona miodowego, takiego, by rozpływał się w ustach :)Na 6 – 7 porcji (dużych kieliszków do
wina) potrzebujemy:1 opakowanie
biszkoptów podłużnych¾ szklanki
kawy espresso (musi być mocna i intensywna)2 łyżki
cukru50 ml
whisky (oryginalnie
likier amaretto, ja użyłam niezastąpionego Jack’a D. ;-)
Bita śmietanaKilka kostek
gorzkiej czekoladyNa masę
serową:3
żółtkaNiecała szklanka
cukru pudru250g włoskiego
serka –
mascarpone (1 op.)Na mus
melonowy:½
melona miodowego2 – 3 łyżki
mleka skondensowanego słodzonego1/3 szklanki
wody2 płaskie łyżeczki
żelatynyPrzygotowanie:Zaczynamy od
kawy. Robimy
espresso, gotujemy z 2 łyżkami
cukru, studzimy. Do wystudzonej
kawy dolewamy
whisky. W takim roztworze będziemy namaczać
biszkopty. Na początku warto też przygotować roztwór
żelatyny do musu
melonowego, aby dodać wystudzony. (Gorącą
wodę ok. 1/3 szkalnki mieszamy z 2 łyżeczkami
żelatyny – mieszamy do rozpuszczenia).Masa serowa: myjemy
jajka w zimnej wodzie, a następnie oddzielamy
żółtka od
białek. Tu w tradycyjny sposób stosowany przez nasze mamy, babki i prababki ubijamy
żółtka z dodatkiem
cukru pudru, na parze. W tym celu, wybieramy odpowiednią miskę (metalową lub szklaną odporną na wysokie temperatury) i garnek. Stosujemy tu kąpiel parową, nalewamy
wody do garnka, doprowadzamy do wrzenia, do garnka wkładamy odpowiednio dużą miskę z naszymi
żółtkami i zaczynamy ubijać. Wysoka temperatura dna miski pomoże nam ubić masę i uzdatni „surowe żółtka”. Gdy masa będzie odpowiednio puszysta zestawiamy miskę z garnka i dodajemy
serek mascarpone cały czas ubijając.Mus
melonowy:Do zrobienia musu wykorzystamy połowę
melona. Należy wydrążyć miąższ i zmiksować go z
mlekiem skondensowanym oraz roztworem z
żelatyny.
Biszkopty:(UWAGA: zanurzamy na sekundkę, gdyż nie możemy ich przemoczyć, a są bardzo chłonne).Połowę
biszkoptów układamy na spodzie naczyń. Przykrywamy masą
serową. Następnie układamy drugą połowę
biszkoptów, namaczając je bezpośrednio przed układaniem. Zalewamy musem
melonowym. Studzimy i czekamy na stężenie. Najlepiej ok. 1 godziny w lodówce.Przed podaniem każdą porcję dekorujemy
bitą śmietaną i posypujemy startą
czekoladą.
SmacznegoTags:
melon,tiramisu,tiramisu
melonowe,deser włoski,deser,
serek mascarpone,
melon miodowy,
melonowe tiramisunast. »Dodaj komentarz