Wykonanie
Zapraszam na bardzo popularne w Szwecji karmelowe
ciasteczka tak zwane kolasnittar. Są to bardzo błyskawiczne
ciastka . Maślane ciasto nie wymaga chłodzenia, więc po jego zrobieniu można c
iastka od razu upiec. Potrzebujesz jedynie 30 minut aby przygotować smaczne pachnące
kardamonem ciastka do niedzielnej
kawy lub dla niespodziewanych gości.
Ciastka są lekko ciągnące podobnie jak karmel, więc stąd och nazwa. Upiekłam
ciasteczka z
trzcinowym cukrem, ale można je również upiec z
białego cukru.
Ciasteczka będą oczywiście nieco jaśniejsze.Składniki:30
ciastek100 g miękkiego
masła90 g
trzcinowego cukru3 łyżki golden
syropu150 g
mąki½ łyżeczki
soda oczyszczonej1łyżeczka
waniliowego ekstraktu½ łyżeczki świeżo zgniecionego
kardamonuNastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Utrzyj
masło z
cukrem,
wanilią i
syropem. Przesiej
mąkę z
sodą i dodaj do
maślanej masy razem z
kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 20 cm x 30 cm, lekko spłaszcz i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut, aż
ciastka nabiorą złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i natychmiast pokrój pod skosem na podłużne
ciastka. Do tego celu używam radełka do pizzy. Pokrojone
ciastka pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu
ciastka są lekko chrupiące, a w środku lekko ciągnące. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.Polecane przepisySzwedzki
chleb chrupki knäckebröd
Jabłka pieczone toscaKuchnia szwedzka biff a´la Lindström
Schab w sosie
koperkowym po szwedzkuSzybki obiad zapiekanka z
kiełbasą