ßßß
Ciastka są lekko ciągnące podobnie jak karmel, więc stąd och nazwa. Upiekłam ciasteczka z trzcinowym cukrem, ale można je również upiec z białego cukru. Ciasteczka będą oczywiście nieco jaśniejsze.Składniki:30 ciastek100 g miękkiego masła90 g trzcinowego cukru3 łyżki golden syropu150 g mąki½ łyżeczki soda oczyszczonej1łyżeczka waniliowego ekstraktu½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Utrzyj masło z cukrem, wanilią i syropem. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do maślanej masy razem z kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 20 cm x 30 cm, lekko spłaszcz i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i natychmiast pokrój pod skosem na podłużne ciastka. Do tego celu używam radełka do pizzy. Pokrojone ciastka pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciastka są lekko chrupiące, a w środku lekko ciągnące. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.Polecane przepisySzwedzki chleb chrupki knäckebrödJabłka pieczone toscaKuchnia szwedzka biff a´la LindströmSchab w sosie koperkowym po szwedzkuSzybki obiad zapiekanka z kiełbasą