ßßß Cookit - przepis na Szwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar

Szwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na bardzo popularne w Szwecji karmelowe ciasteczka tak zwane kolasnittar. Są to bardzo błyskawiczne ciastka . Maślane ciasto nie wymaga chłodzenia, więc po jego zrobieniu można c iastka od razu upiec. Potrzebujesz jedynie 30 minut aby przygotować smaczne pachnące kardamonem ciastka do niedzielnej kawy lub dla niespodziewanych gości.
Ciastka są lekko ciągnące podobnie jak karmel, więc stąd och nazwa. Upiekłam ciasteczka z trzcinowym cukrem, ale można je również upiec z białego cukru. Ciasteczka będą oczywiście nieco jaśniejsze.
Składniki:
30 ciastek
100 g miękkiego masła
90 g trzcinowego cukru
3 łyżki golden syropu
150 g mąki
½ łyżeczki soda oczyszczonej
1łyżeczka waniliowego ekstraktu
½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Utrzyj masło z cukrem, wanilią i syropem. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do maślanej masy razem z kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 20 cm x 30 cm, lekko spłaszcz i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i natychmiast pokrój pod skosem na podłużne ciastka. Do tego celu używam radełka do pizzy. Pokrojone ciastka pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciastka są lekko chrupiące, a w środku lekko ciągnące. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Polecane przepisy
Szwedzki chleb chrupki knäckebröd
Jabłka pieczone tosca
Kuchnia szwedzka biff a´la Lindström
Schab w sosie koperkowym po szwedzku
Szybki obiad zapiekanka z kiełbasą
Źródło:http://codojedzenia.pl/szwedzkie-ciasteczka-karmelowe-kolasnittar