Wykonanie
Ja i mój M. bardzo lubimy
płatki owsiane i wszelkie wypieki z ich dodatkiem. Po pysznych batonikach przyszedł czas na chrupiące
ciasteczka owsiane.
Ciasteczka pierwszego dnia są mocno chrupiące, drugiego odrobinę miękną i wręcz rozpływają się w ustach. Przyznam, że ja wolę je takie bardziej miękkie, natomiast M. wcinał chrupiące.W smaku są wprost fantastyczne. Przepis znalazłam na Moich Wypiekach, ale zmodyfikowałam na własne potrzeby :)
Potrzebujemy (na około 20 dużych
ciastek):200 g
masła3/4 szklanki
cukru białego1/4 szklanki
cukru trzcinowego1
jajko1 łyżkę ekstraktu
waniliowego2 szklanki
płatków owsianychszczypta
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka
mąkiMasło wraz z
białym cukrem miksujemy na puszystą masę. Dodajemy
cukier trzcinowy (cały czas miksujemy),
jajko i ekstrakt
waniliowy. Chwilę miksujemy. Wsypujemy szczyptę
soli i
sodę oczyszczoną. Dodajemy
mąkę i
płatki owsiane i jeszcze chwilę miksujemy.Całość po zmiksowaniu mieszamy łyżką, powstanie gęsta "plastelinkowa" masa.Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki robimy nieduże kulki i układamy na blasze. Uwaga!
Ciastka mocno się rozpływają przy pieczeniu, ważne jest żeby zachować duże odstępy
między kuleczkami.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze przez 13-16 minut (do zarumienienia).Po upieczeniu czekamy aż wystygną i zdejmujemy z blachy. Smacznego :)