ßßß Cookit - przepis na CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE

CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE

nazwa

Wykonanie

Pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko.
Ja swoje przygotowałam z dodatkiem orzeszków, do połowy ciasta dodałam także pokruszoną czekoladę z jajka niespodzianki (tu już niestety cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały także dzieciom, a to najistotniejsze.
Inspiracją był przepis znaleziony tutaj .
Z podanych ilości wyszły mi 24 ciastka .
Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mąki pszennej (dałam 180g mąki orkiszowej typ750)
- 200g miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki brązowego cukru (dałam pół na pół ksylitol i nierafinowany cukier trzcinowy)
- szczypta soli
- łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki posiekanych bakalii (ja dałam 1/4 szklanki posiekanych nerkowców, do połowy masy dodałam także połamaną na mniejsze kawałki czekoladę z jajka niespodzianki)
W misie miksera ucieramy miękkie masło z dodatkiem cukru trzcinowego, ksylitolu i ksylitolu z wanilią (lub cukrem waniliowym) na puch. Następnie dodajemy jajko, masę ucieramy. Dodajemy partiami płatki wymieszane z mąką, solą i sodą, całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie (u mnie same orzeszki), mieszamy. Z masy odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dłońmi rozpłaszczamy każdą kulkę, u mnie dość mocno, chciałam by były cienkie i chrupiące. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.17 minut, do lekkiego przyrumienienia, na termoobiegu.
Blaszkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia, dopiero wówczas zdejmujemy z niej ciacha (są bardzo miękkie).
Do piekarnika wstawiamy następną blaszkę i pieczemy tak samo jak wcześniej.
Ja do drugiej połowy masy dodałam pokruszoną czekoladę, wymieszałam i dopiero wtedy formowałam kulki.
Po całkowitym wystudzeniu przechowuję ciastka w metalowej puszce.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2016/05/chrupiace-ciasteczka-owsiane.html