Wykonanie
Ostatnio wypiekam
chleb prawie zawsze na zakwasie. Nie omieszkałam więc wypróbować naan na zakwasie, hinduski chlebek, który świetnie pasuje na kanapki lub jako dodatek do różnego rodzaju
curry .

Naan na zakwasie wydaje mi się najlepszy ze wszystkich przepisów na podpłomyki naan jakie wypróbowałam do tej
pory i nic
dziwnego, że piekę ten
chleb przynajmniej raz w tygodniu! Jak widzicie na zdjęciu upiekłam naan z
czarnuszką, która nadaje chlebkowi charakterystyczny smak i aromat.Składniki: na 14 naan300 g pszennego zakwasu500 g
mąki pszennej300 ml
jogurtu2 łyżeczki
czarnuszki + 1 łyżka do posypania1 ½ łyżka
soliWykonanie:Z podanych składników zarób dosyć luźne ciasto najlepiej przy pomocy miksera z widełkami do wyrabiania
chleba. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.Wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną
mąką i złóż ciasto kilka
razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. po tym czasie złóż ciasto i podziel na 14 porcji o około 100 gram każda.Uformuj okrągłe, płaskie placki, ułóż na 2 blaszkach wyłożonych pergaminem, posyp
czarnuszką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.Jeśli pieczesz z termoobiegiem możesz piec obie blaszki na raz. Rozgrzej piekarnik do 250ºC i piecz naan przez 20 minut. Po 10 minutach zmień pozycję blaszek.Wyjmij naan z piekarniku i przełóż na drucianą podstawkę do ostygnięcia.

Polecane przepisyPuszysty naan z
czarnuszkąPulled …
kurczak w kanapce z naan z coleslawNaan chlebek z niespodziankaPodpłomyki naan z
masłem czosnkowymNa ostro i slodko