ßßß
Składniki:Ciasto maślane na 24 ciasteczek120 g masła o temperaturze pokojowej125 g cukru1 łyżeczka extraktu waniliowego1 jajko160 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczane½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli1 dl kolorowej posypki do lodówWykonanie:Utrzyj cukier i vanilię z masłem za pomocą miksera. Dodaj jajko, sodę, a na końcu przesiana mąkę i posypkę. Zagnieć lekko, uformuj wałek i ostrym nożem wytnij 24 ciasteczka o średnicy 4 cm i grubości 1cm.Ułóż ciastka na blaszy w odstępach i piecz na 160 ºC (termoobieg) przez 15 minut lub do uzyskania złotego koloru.Polecane przepisyCiasteczka z Milky WaySezamowe ciasteczka pieguskiKokosowe piramidki z cytrynową nutąMaślane ciasteczka z malinowym dżememKruche ciasteczka z daktylami i sezamem