Wykonanie
Ostatnio panuje szał na kolorowe
ciasteczka funfetti, które są niczym innym jak
maślanymi ciasteczkami z dodatkiem kolorowej posypki. Na mnie nie zrobiły wielkiego wrażenia za to moje najmłodsze dziecko było bardzo zadowolone.Podejrzewam, że waszym latoroślom też się spodobają takie kolorowe, słodkie, pachnące
wanilią ciastka, a już na pewno zrobią furorę na urodzinowym przyjęciu dla dzieci. Moje dziecko właśnie stwierdziło, że koniecznie muszę upiec te
ciastka na jego urodziny, a żebym nie zapomniała wpisał je na swoja listę.Nie mniej muszę przyznać, że te maślane
ciasteczka prezentują się całkiem nieźle i wyraźnie wpływają na poprawę humoru przy takiej brzydkiej pogodzie jaką mamy dzisiaj w Goteborgu.
Składniki:Ciasto maślane na 24
ciasteczek120 g
masła o temperaturze pokojowej125 g
cukru1 łyżeczka extraktu
waniliowego1
jajko160 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemniaczane½ łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli1 dl kolorowej posypki do
lodówWykonanie:Utrzyj
cukier i
vanilię z
masłem za pomocą miksera. Dodaj
jajko,
sodę, a na końcu przesiana
mąkę i posypkę. Zagnieć lekko, uformuj wałek i
ostrym nożem wytnij 24
ciasteczka o średnicy 4 cm i grubości 1cm.Ułóż
ciastka na blaszy w odstępach i piecz na 160 ºC (termoobieg) przez 15 minut lub do uzyskania złotego koloru.Polecane przepisy
Ciasteczka z Milky Way
Sezamowe ciasteczka pieguski
Kokosowe piramidki z
cytrynową nutąMaślane
ciasteczka z
malinowym dżememKruche
ciasteczka z
daktylami i
sezamem