ßßß Cookit - przepis na JABŁKA W CIEŚCIE SEROWYM

JABŁKA W CIEŚCIE SEROWYM

nazwa

Wykonanie

Jako rekompensatę za brak „słodkiego” weekend’owego wpisu chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pieczone jabłka w wersji „na bogato” :)
Deser dla wszystkich wielbicieli szarlotek!
Pieczone jabłko nadziane żurawiną aromatyzowaną rumem, przykryte cienką warstwą „odchudzonego” kruchego ciasta…
Mam nadzieję, że brzmi to wystarczająco zachęcająco :)
Zachęcam ponadto do udziału w trwającym jeszcze Pingwinowym konkursie :)
Uwaga:)
Przygotowując dzisiejszy deser korzystałam z tego przepisu.
Przedstawione tam kruche ciasto zostało „odchudzone” poprzez dodanie naturalnego serka homogenizowanego. Ja dodatkowo zredukowałam ilość ciasta i wykorzystałam je jedynie do przykrycia jabłek od góry.
Samo ciasto jest bardzo proste do wykonanie, łatwo się zagniata i świetnie wałkuje. Można je z powodzeniem wykorzystywać także do innych słodkich wypieków – jeśli oczywiście możemy sobie na to pozwolić ;)
Składniki : (6-8 porcji)
1 szklanka mąki pszennej (luksusowa/tortowa) + do wyrobienia i wałkowania
100 g serka homogenizowanego naturalnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru brzozowego lub fruktozy,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny/pomarańczy
szczypta soli
80 g masła lub margaryny
3-4 duże jabłka (najlepiej odmiany Champion lub Gala – są słodkie i nie rozpadają się w czasie pieczenia)
2-3 łyżki suszonej żurawiny,
2 łyżki soku z pomarańczy + 1 łyżka rumu
cynamon
Wykonanie :
Namoczyć żurawinę w mieszaninie rumu z sokiem pomarańczowym. Można to zrobić nawet dzień wcześniej, zostawiając w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Z masła, mąki, serka, cukru brzozowego/fruktozy, soli i skórki cytrusowej zagnieść miękkie ciasto. Odstawić do lodówki na ok. 15 minut.
W tym czasie obrać jabłka, podzielić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne.
Naczynka do zapiekania (lub jedno duże płaskie naczynie żaroodporne) posmarować odrobiną margaryny/masła.
W wydrążone połówki jabłek nałożyć odsączoną żurawinę i ułożyć je przecięciem do dołu po jednym w każdej foremce (lub z zachowaniem odstępu 2 cm w dużej formie). Posypać cynamonem.
Ciasto podzielić na części i wałkować małe cienkie placuszki, którymi następnie przykryć połówki jabłek. Brzegi ciasta docisnąć do dna wokół jabłek.
Uwaga: Jeśli używamy dużego naczynia, ciasto należy rozwałkować na cienki placek w kształcie odrobinę większym niż naczynie, a następnie przykryć nim ułożone jabłka i docisnąć do dna w przerwach pomiędzy owocami. Aby ułatwić sobie przeniesieni rozwałkowanego ciasta ze stolnicy do formy, można je luźno nawinąć na wałek do wałkowania i potem rozłożyć jak „tkaninę z belki”.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i piec na złoty kolor ok. 30 minut.
Po upieczeniu ciasto posypać fruktozą w pudrze.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/17/jablka-w-ciescie-serowym