Wykonanie
Przepis dostałam jakiś miesiąc temu od znajomej. Bardzo zachwalała, te
ciasteczka i polecała, żebym spróbowała ich na gorąco, z
lodami śmietankowymi. Obiecałam, że oczywiście wypróbuje
ciasteczka według jej przepisu już następnego dnia, ale w natłkoku innych spraw przepis wrzuciłam do teczki z przepisami i zapomniałam o nim.Tak się złożyło, że wczoraj dostałam od cioci kosz
gruszek z własnego ogródka. Zaczęłam, więc myśleć, jak je wykorzystać i wtedy przypomniał mi się ten przepis.
Ciasteczka są faktycznie wyśmienite na gorąco z
lodami, tak jak polecała mi znajoma - z wierzchu chrupkie, w środku miękka
gruszka, do tego duuuża porcja
lodów - pychota! Jednak muszę przyznać, że dziś, drugiego dnia po upieczeniu są zupełnie inne. Zmiękły i są trochę gumowate, o czym znajoma nie wspominała. Są różne gusta, więc może jej smakują również na drugi czy trzeci dzień. Osobiście, po przetestowaniu przepisu, nie polecam ich zostawiać na drugi dzień. Chyba, że ktoś lubi takie bardziej racuszkowate niż
ciasteczkowe wypieki, bo dziś bardziej przypominają mi właśnie racuchy. Za to polecam wyprobować przepis i zjeść na gorąco, lub ostudzone ale tego samego - wtedy są naprawdę warte pochwał.SKŁADNIKI:225 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50 g
masła lub
margaryny w temp. pokojowej50 g
cukruszczypta
cynamonu [ lub większa szczypta jeśli ktoś tak ja ja uwielbia
cynamon :) ]3 średnie
gruszkikilka łyżek
mleka na posmarowanie wierzchu
ciasteczekSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Natłuść dużą blachę do pieczenia lub wyłoż ją papierem pergaminowym i nastaw piekarnik na 200st.C.2. Do dużej miski przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia, wsyp szczyptę
soli i szczyptę
cynamonu.3.
Masło lub
margarynę podziel na mniejsze kawałki, dodaj do miski z
mąką i pocierając palcami wmieszaj w
mąkę.4. Dosyp
cukier i wymieszaj wszystko- ciasto powinna przypominać kruszonkę. Odstaw na bok.5
Gruszki umyj, obierz, opłucz i zetrzyj na tarce jarzynowej.6. Starte
gruszki wymieszaj z odstawioną wcześniej bazą ciasta. Gotowe ciasto powinno być miękkie, ale niezbyt mokre. Jeśli jest zbyt mokre i za bardzo się klei do rąk dodaj trochę
mąki, jeśli jest za twarde, dodaj trochę
mleka.7. Uformuj z ciasta kulę, przełóż ją na blat posypany
mąką i delikatnie wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie.8. Z wyrobionego ciasta, formuj kulki wielkości
orzecha włoskiego i ukladaj je na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów.9. Każdą spłaszczaj lekko widelcem i smaruj z wierzchu odrobiną
mleka.10. Piecz około 20 min., lub do uzyskania złotego koloru.11. Podawaj, najlepiej tego samego dnia - zaraz po upieczeniu, na ciepło z
lodami,
masłem,
dżemem czy
jogurtem naturalnym lub ostudzone, jako dodatek do
kawy /
herbaty - osobiście polecam wersję na ciepło z
lodami:)Smacznego!
Pozdrawiam!