Wykonanie
Jako rekompensatę za brak „słodkiego” weekend’owego wpisu chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pieczone
jabłka w wersji „na bogato” :)Deser dla wszystkich wielbicieli szarlotek!Pieczone
jabłko nadziane
żurawiną aromatyzowaną
rumem, przykryte cienką warstwą „odchudzonego” kruchego ciasta…Mam nadzieję, że brzmi to wystarczająco zachęcająco :)Zachęcam ponadto do udziału w trwającym jeszcze Pingwinowym konkursie :)Uwaga:)Przygotowując dzisiejszy deser korzystałam z tego przepisu.Przedstawione tam kruche ciasto zostało „odchudzone” poprzez dodanie
naturalnego serka homogenizowanego. Ja dodatkowo zredukowałam ilość ciasta i wykorzystałam je jedynie do przykrycia
jabłek od góry.Samo ciasto jest bardzo proste do wykonanie, łatwo się zagniata i świetnie wałkuje. Można je z powodzeniem wykorzystywać także do innych słodkich wypieków – jeśli oczywiście możemy sobie na to pozwolić ;)Składniki : (6-8 porcji)1 szklanka
mąki pszennej (luksusowa/tortowa) + do wyrobienia i wałkowania100 g
serka homogenizowanego naturalnego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżka
cukru brzozowego lub fruktozy,1 łyżeczka skórki otartej z cytryny/pomarańczyszczypta
soli80 g
masła lub
margaryny3-4 duże
jabłka (najlepiej odmiany Champion lub Gala – są słodkie i nie rozpadają się w czasie pieczenia)2-3 łyżki
suszonej żurawiny,2 łyżki soku z
pomarańczy + 1 łyżka
rumucynamonWykonanie :Namoczyć
żurawinę w mieszaninie
rumu z
sokiem pomarańczowym. Można to zrobić nawet dzień wcześniej, zostawiając w szczelnie zamkniętym naczyniu.Z
masła,
mąki,
serka,
cukru brzozowego/fruktozy,
soli i skórki cytrusowej zagnieść miękkie ciasto. Odstawić do lodówki na ok. 15 minut.W tym czasie obrać
jabłka, podzielić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne.Naczynka do zapiekania (lub jedno duże płaskie naczynie żaroodporne) posmarować odrobiną margaryny/masła.W wydrążone połówki
jabłek nałożyć odsączoną
żurawinę i ułożyć je przecięciem do dołu po jednym w każdej foremce (lub z zachowaniem odstępu 2 cm w dużej formie). Posypać
cynamonem.Ciasto podzielić na części i wałkować małe cienkie placuszki, którymi następnie przykryć połówki
jabłek. Brzegi ciasta docisnąć do dna wokół
jabłek.Uwaga: Jeśli używamy dużego naczynia, ciasto należy rozwałkować na cienki placek w kształcie odrobinę większym niż naczynie, a następnie przykryć nim ułożone
jabłka i docisnąć do dna w przerwach pomiędzy
owocami. Aby ułatwić sobie przeniesieni rozwałkowanego ciasta ze stolnicy do formy, można je luźno nawinąć na wałek do wałkowania i
potem rozłożyć jak „tkaninę z belki”.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i piec na złoty kolor ok. 30 minut.Po upieczeniu ciasto posypać fruktozą w pudrze.Smacznego :)