Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Pierwszy raz pigwówkę spotkałam w Hell’s Kitchen. Nie
powiem, że ją wtedy piłam, gdyż praktycznie rzecz ujmując używałam jej jedynie do zabaglione. Kolejny raz użyłam jej do sosu do sałatki ze
stekiem. Gdy już program się skończył i wróciłam do żywych, oczywiście stała się ona moim ulubionym
alkoholowym napitkiem. Pierwszy kieliszek wypiłam w Pulp Fiction, w centrum Warszawy, kolejne przy innych okazjach. Trunek jest to jak najbardziej zacny, przyjemny gdy można posiedzieć i porozmawiać przy nim ze znajomymi. Ale przyznam, że najbardziej lubię go w deserach i z
herbatą, świetnie rozgrzewa. Proponuję więc i Wam, abyście zrobili własną
nalewkę z pigwowca, małej żółtej kuleczki z czarnymi pestkami lub dużego zielonkawego
owocu, bo w takiej formie też można się na niego natknąć, wtedy nosi wdzięczną właściwą nazwę
pigwy. Zaręczam Wam, że
nalewka z dodatkiem
wanilii bardzo Wam posmakuje, a cierpka
pigwa gotowana w słodkim
syropie okaże się
hitem przyjęć i wspaniałym, niebanalnym świątecznym prezentem.
Składniki:2 l
nalewki1,5 kg pigwowca lub
pigwy1 kg
cukru1 l
wódki2
laski waniliiJeśli chcecie aby
nalewka była mocniejsza dodajcie jeszcze 200 ml
spirytusu, mi wystarcza w danej formie
Przygotowanie:Pigwowca umyć, pokroić w plasterki bez pestek.
Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół.
Cukier przesypać do garnka, zalać
wodą i dodać wydrążone ziarna
waniliowe i laski. Zagotować, rozpuścić
cukier.Do
cukru waniliowego dodać
owoce.Gotować 10 minut.Odstawić do wystudzenia.Zimny
syrop wymieszać z
wódką (i ewentualnym
spirytusem) po czym przelać do dużego słoja i odstawić w chłodne miejsce. Raz dziennie potrząsać
Cukier zalać 500 ml
wody, rozpuścić.Powiązane notki:
Nalewka Korzenna ze
śliwką – prezent dla taty,
męża, dziadka
Cukier waniliowy IIDomowe lizaki z
czekoladą na MikołajkiTort
Kokosowy z
mascarpone,
śmietaną i
czekoladąAdvocat,
Ajerkoniak,
likier jajeczny – najlepszy przepis