Wykonanie
2.5 kg wypestkowanych
śliwek350 g
cukru1
cukier waniliowy100 g gorzkiego
kakao1/4 szklanki gorącej
wodyŚliwki umyte i wypestkowane przekładamy do garnka o grubym dnie.Wstawiamy na mały ogień dolewając pół szklanki
wody i gotujemy bez przykrycia przez półtorej godziny od czasu do czasu mieszając.Po upływie tego czasu wyłączamy gaz i odstawiamy bez przykrycia do całkowitego wystudzenia(najlepiej na noc).Następnego dnia ponownie gotujemy na małym ogniu bez pokrywki przez godzinę częściej mieszając.Po tym czasie dodajemy
cukier i mieszamy aż się rozpuści.
Kakao rozpuszczamy w 1/4 gorącej
wody i dodajemy do
śliwek-gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut.Jeśli chcemy osiągnąć gładka masę blendujemy jeśli nie przeszkadzają nam drobne kawałki to nie robimy tego.Krem przekładamy do umytych słoików i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania
wody.