Wykonanie
Uwielbiam,kocham
bezę w każdej postaci.Piekę ją często zawsze wychodzi fantastycznie.Puszysta,słodka,delikatna niebo w buzi😇Składniki na roladę
bezową:5
białekszklanka
cukru1 łyżka
octuBiałka ubijamy ze szczyptą
soli.Gdy będzie juz sztywną po łyżce dosypuję
cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści w białkach na koniec dolewamy łyżkę
octu i chwile miksuję.Blachę z piekarnika wykładam pergaminem a brzegi blachy smaruje tłuszczem.Pieke 10 minut w 160 stopniach następnie kolejne 10 minut w 140 stopniach.Upieczoną
beze przekładamy na przygotowany wcześniej pergamin posypany
cukrem pudrem.
Beza się studzi a w tym czasie przygotowuje
mus czekoladowy.Składniki na
mus czekoladowy:1 tabliczka
gorzkiej czekolady400 ml kremówki 30,36%250 g
mascarpone1 łyżka
cukru waniliowego lub
cukru pudruCzekoladę rozpuszczamy nad kąpielą
wodną.
Śmietankę ubijam na sztywno na sam koniec dodaje
serek mascarpone i
cukier puder,mieszam.Gdy
czekolada przestygnie ale nadal musi być lejąca w wysokości i ok 30 cm ciurkiem dolewamy do
śmietanki z
serkiem i miksuje na najniższych obrotach aż masa się połączy.Wkładam na 30 minut do lodówki aby mus zgestniał.Gdy masa będzie odpowiednia nakładam cienką warstwę na
beze i delikatnie zawijam.Ozdabiam i wkładam do lodówki na godzinę.Najlepsza jest tego samego dnia ale następnego tez jest pyszna z tym ze
bezą lekko mięknie i pokrywa się "rosą".