Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Nie wiem dlaczego ale mam wrażenie, że
kurczak często jest zapominany przy grillowaniu, większość z Nas grilluje
karkówkę,
boczek oraz sztandarowe danie majówki czyli
kiełbaski. Dziś pokażę Wam jak łatwo przygotować
kurczaka , a właściwie marynatę do
mięsa, bo w ten sposób możecie przygotować każdy kąsek. Marynata nadaje wspaniałego aromatu kurczakowi , który staje się kruchy jednocześnie słodki i pikantny. Ja użyłam mieszanki kilku
sosów aby
mięso było dokładnie obklejone a przy pieczeniu na ogniu pięknie się skarmelizowało. Użyjcie tacki aluminiowej aby
kurczak się nie spalił.
Składniki:4-5 porcji1,2 kg
mięsa z kurczaka ( u mnie podudzia )marynata:5 łyżek
oliwy5 łyżek
sosu balsamicznego5 łyżek
miodu1 łyżeczka
tabasco lub wiórków
chilli1 op.
złocistej przyprawy do kurczaka np. KamisPrzygotowanie:
Kurczaka obsypujemy
przyprawą, dodajemy resztę składników i dokładnie nacieramy nimi
mięso.Odstawiamy na 2-3( a nawet 4 dni ) do lodówki.Po tym czasie grillujemy
mięso około 30 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę, zaczynając od skórki.Podajemy z
sałatą.Powiązane notki:Krucha
Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i
sałatąMarynata do
mięsa pikantno słodka –
kurczak,
karkówka,
rybaSłodki
kurczak pieczony w
whiskySolidna porcja
mięsa czyli Pieczony
kurczak „po Chińsku”