ßßß Cookit - przepis na Kurczak w mandarynkach

Kurczak w mandarynkach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1,5 kilogramów
sok z mandarynek 400 mililitrów
skórka z mandarynki - otarta 4 łyżek stołowych
miód 5 łyżek stołowych
sos sojowy 50 mililitrów
papryszka chili zielona 2 łyżek stołowych
oliwa 3 łyżek stołowych
tymianek 3 łyżek stołowych
imbir 3 łyżek stołowych
sól morska 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Miód wymieszać z 300 ml soku mandarynkowego oraz sosem sojowym i gotować 20 minut, aż 1/3 płynu odparuje. Dodać połowę skórki z mandarynki, 2 łyżki upieczonej i przetartej zielonej papryczki chili, wymieszać. Pozostałe 100 ml soku wymieszać z posiekanymi listkami tymianku, utartym świerzym imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą i wlać do naczynia żaroodpornego. Do tej marynaty włożyć podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości kurczaka. Wymieszać, przykryć i 2h trzymać w chłodnym miejscu. Od czasu do czasu mięso przewracać. Zamarynowane części kurczaka oczyścić z ziół, ułożyć na ruszcie rozgrzanego grilla i piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Posmarować sosem miodowo-sojowym i piec jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Podawać z pozostałym sosem miodowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grilla
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8887/Kurczak-w-mandarynkach