Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1,5 kilogramówsok z
mandarynek 400 mililitrówskórka z
mandarynki - otarta 4 łyżek stołowych
miód 5 łyżek stołowych
sos sojowy 50 mililitrów
papryszka chili zielona 2 łyżek stołowych
oliwa 3 łyżek stołowych
tymianek 3 łyżek stołowych
imbir 3 łyżek stołowych
sól morska 1 łyżek stołowychWykonanie:
Miód wymieszać z 300 ml soku
mandarynkowego oraz
sosem sojowym i gotować 20 minut, aż 1/3 płynu odparuje. Dodać połowę skórki z
mandarynki, 2 łyżki upieczonej i przetartej zielonej
papryczki chili, wymieszać. Pozostałe 100 ml soku wymieszać z posiekanymi listkami
tymianku, utartym świerzym
imbirem,
oliwą, pozostałą skórką z
mandarynki oraz
solą i wlać do naczynia żaroodpornego. Do tej marynaty włożyć podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości
kurczaka. Wymieszać, przykryć i 2h trzymać w chłodnym miejscu. Od czasu do czasu
mięso przewracać. Zamarynowane części
kurczaka oczyścić z
ziół, ułożyć na ruszcie rozgrzanego grilla i piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Posmarować sosem
miodowo-
sojowym i piec jeszcze po 2 minuty z każdej strony. Podawać z pozostałym sosem
miodowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrillaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: