Wykonanie
Sałatki to mój uniwersalny sposób na szybki obiad czy kolację. Nieraz ląduje w niej cała zawartość lodówki (co o dziwo wychodzi zawsze pysznie!), a czasami lubię poświęcić więcej czasu nad doborem pasujących składników. Koniecznie spróbujcie pyszny
ser haloumi, który wykorzystałam w tym przepisie. Znajdziecie go w dobrych supermarketach lub oczekujcie na Tydzień Grecki w Lidlu!
składniki:2 garści
miksu sałat1 średni
pomidor1 dojrzała
gruszka3 plastry
sera haloumi3
polędwiczki z
kurczakaprzyprawy:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
papryka słodkasos: 2 łyżeczki
musztardy sarepskiej, 3 łyżeczki
mioduKurczaka marynujemy w przyprawach i smażymy po 4 minuty z każdej strony, aż
kurczak będzie złocisty. Plastry
sera układamy na patelni i smażymy po 3-4 minuty na każde stronie, aż
ser się zarumieni. W misce nakładamy
sałatę, następnie układamy pokrojoną w plasterki
gruszkę i
pomidora w kawałkach. Na wierzch układamy
kurczaka i
ser haloumi.
Miód i
musztardę mieszamy razem i polewamy całą
sałatkę.Właściwości odżywcze:porcja 390 gkalorie 376 kcal
białko 36 gtłuszcze 12 gwęglowodany 35 g