Wykonanie
Daikon jest Japońską
rzodkiewką białą u nas występuję o długości około 40-50 cm natomiast w Japonii( Nihogo ) osiąga nawet wagę 45 kilogramów. Nazwa daikon oznacza w wolnym tłumaczeniu Wielki , duży . Te rzodkwie nie są zmutowane w innych krajach wykopuję się je po prostu wcześniej ze względu na niemożność zjedzenia 45 kg daikon na raz. Natomiast Japończycy znaleźli na to sposób i ją zamarynowali w niezwykle aromatycznej i intensywnej zalewie słodko-słonej w której czuć nadal prawdziwy smak rzodkwi . W Polsce możemy ją dostać w kolorze
żółtym cena jest śmieszna bo za 500 g płacimy 9 zł na allegro lub ok 6 zł za 250 g jeśli boimy się , że nam nie zasmakuję .Zastosowanie to chyba sałatki i jako dodatek zamiast innych kiszonych produktów .Smak zalewy jest trochę podobny do tej którą robi się do
gruszek lub dyni. Latem to przetestuję :)Składniki:Opakowanie
miksu sałat1 średni
pomidor100 g rzodkwi
olej rydzowy
Przygotowanie:
Pomidora nacinamy i zalewamy gorąca
wodą po 30 sekundach wyjmujemy zalewamy zimną
woda i obieramy ze skórki.
Rzodkiew odsączmy z marynaty i kroimy w 3 cm słupki.
Miks wsypujemy do miski zalewamy
oliwa , mieszamy i dodajemy
pomidora oraz
rzodkiew. Smacznego :)