Wykonanie
Karkóweczka, karkóweczka lecz tym razem niestandardowo a mianowicie na słodko z
ananasem.Na mojej przedwczorajszej, sobotniej małej grillowej imprezce była bardzo zachwalana, przez copolecam Wam ją również do spróbowania.Składniki : ( na 6 porcji )ok 1 kg
karkówkiłyżka przecieru z
chilli (ew.
chilli w proszku )puszka
ananasów50 ml
oliwyok 5 łyżek
mioduPrzygotowanie :Jak opisałem to w przepisie na "Soczystą
karkówkę" najlepiej jest kupić
karkówkę w sklepie firmowym gdzie posiadają maszynkę do ubijania
mięsa a obsługa jest na tyle miła że pokroją na plastry i przepuszczą przez maszynkę.Marynatę przygotowuję z połączenia
oliwy, łyżki przecieru i całego
soku z ananasów. Dokładnie mieszam. W gotowej marynacie moczę z obu stron plastry
karkówki i przekładam je do pojemnika które
mogę szczelnie zamknąć. Na koniec jak zostanie w misie jeszcze marynata wlewam ją również do tego pojemnika. Szczelnie zamykany tylko dlatego aby pojemnik można było obrócić. Tak przygotowaną
karkówkę wkładam do lodówki na min 6h.Grillowanie.
Karkówkę wykładam na dobrze rozgrzanego grilla i grilluję dosłownie kilka minutek co chwilę sprawdzając czy aby za mocno się nie przypieka. Obracam na drugą stronę. Po obróceniu smaruję wstępnie wypieczoną stronę używając pędzla
miodem. ( Aby zrobić zdjęcia z tej czynności musiałem poprosić o pomoc szwagierkę ;) )I znów kilka chwil dla drugiej strony sprawdzając co chwilę.W tym momencie trzeba wygospodarować trochę miejsca na rusztach i wyłożyć nań plastry
ananasa które również szybko się grillują i trzeba je po chwili obrócić.Kiedy mam już drugą stronę również wypieczoną, obracam po czym również ją smaruję
miodem.Teraz to już na szybko bo właśnie na stronę żaru wystawiłem stronę karczku z
miodem który się szybko karmelizuje, tak więc mówię tu już o kilkunastu sekundach. Drugą stronę rónież na chwileczkę.
Karkówkę czy karczek jak kto woli podaję z grillowanym
ananasem.Całe danie jest naprawdę wyborne.Smacznego :)