Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Rogale krucho
drożdżowe to niemalże rodzinna tradycja, robię je od czasu do czasu ( jak widzieliście ostatnio królowały drożdżówki z sezonowymi
owocami ) i właśnie po długiej przerwie postanowiłam odkurzyć ten oto przepis. Ciasto na rogaliki przygotowuje się dość szybko, wymaga jednakże chłodzenia i ta oto udręka jest chyba najbardziej bolesna – dla łasuchów, rzecz jasna. Świetnie smakują posypane
cukrem pudrem, lub upieczone w skorupce z
białka i
cukru kryształu. To ciasto idealnie nadaje się do nadziewania, jest sztywniejsze przed pieczeniem, a kruche po dodając kontrastu
czekoladzie, kremowi czy
konfiturze. U nas z
mleczną czekoladą. Chrupiemy
Składniki:24 sztuki350 g
mąki pszennej tortowej30 g
drożdży1/4 szklanki
mleka3 łyżki
cukru100 g
masła1
jajoolejek rumowy ( lub ekstrakt z
wanilii)1 tabliczka
czekolady mlecznejszczypta
soliPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Dodajemy 2 łyżki
cukru i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Mąkę przesiewamy ( odrobinę odkładamy do podsypywania ), mieszamy z
solą. Dodajemy do niej
masło, mocno rozdrabniając.
Jajko ubijamy z resztą
cukru, aż będzie jasne.Dodajemy do
mąki razem z
drożdżami.Wyrabiamy około 10 minut, aż przestanie kleić się do rąk.Wkładamy na 2 godziny do lodówki.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.Każdą wałkujemy w kształt koła, kroimy na 4 połowy – 8 części na każdej układamy kostkę
czekolady i zwijamy
rogale do mniejszego brzegu.Układamy na blasze, możemy posmarować
białkiem i posypać
cukrem.Pieczemy w 180 stopniach, góra dół, z termoobiegiem jeśli wkładamy do pieca obie blachy, przez około 10-13 minut.Gotowe można posypać
cukrem pudrem.Powiązane notki:Szybkie Crossainty – rogaliki z
ciasta francuskiego z
czekoladą i
orzechamiTradycyjne Maślane Rogaliki z różą – przepyszneRogaliki maślane z powidłami morelowymi i
masłem orzechowym