ßßß Cookit - przepis na Nadziewane rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

Nadziewane rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Rogale krucho drożdżowe to niemalże rodzinna tradycja, robię je od czasu do czasu ( jak widzieliście ostatnio królowały drożdżówki z sezonowymi owocami ) i właśnie po długiej przerwie postanowiłam odkurzyć ten oto przepis. Ciasto na rogaliki przygotowuje się dość szybko, wymaga jednakże chłodzenia i ta oto udręka jest chyba najbardziej bolesna – dla łasuchów, rzecz jasna. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem, lub upieczone w skorupce z białka i cukru kryształu. To ciasto idealnie nadaje się do nadziewania, jest sztywniejsze przed pieczeniem, a kruche po dodając kontrastu czekoladzie, kremowi czy konfiturze. U nas z mleczną czekoladą. Chrupiemy
Składniki:
24 sztuki
350 g mąki pszennej tortowej
30 g drożdży
1/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
100 g masła
1 jajo
olejek rumowy ( lub ekstrakt z wanilii)
1 tabliczka czekolady mlecznej
szczypta soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Mąkę przesiewamy ( odrobinę odkładamy do podsypywania ), mieszamy z solą. Dodajemy do niej masło, mocno rozdrabniając.
Jajko ubijamy z resztą cukru, aż będzie jasne.
Dodajemy do mąki razem z drożdżami.
Wyrabiamy około 10 minut, aż przestanie kleić się do rąk.
Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą wałkujemy w kształt koła, kroimy na 4 połowy – 8 części na każdej układamy kostkę czekolady i zwijamy rogale do mniejszego brzegu.
Układamy na blasze, możemy posmarować białkiem i posypać cukrem.
Pieczemy w 180 stopniach, góra dół, z termoobiegiem jeśli wkładamy do pieca obie blachy, przez około 10-13 minut.
Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Powiązane notki:
Szybkie Crossainty – rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą i orzechami
Tradycyjne Maślane Rogaliki z różą – przepyszne
Rogaliki maślane z powidłami morelowymi i masłem orzechowym
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/09/23/nadziewane-rogaliki-krucho-drozdzowe-z-czekolada