Wykonanie
Delikatne, mięciutkie, silnie uzależniające... :) Przepis na 24 sztuki.
400 gramów
mąki pszennej1
jajo lub 2
żółtka30 gramów stopionego schłodzonego
masła25 gramów świeżych
drożdży3/4 szklanki ciepłego
mleka (w temp ciała)3 kopiaste łyżki
cukru1 łyżka
cukru z
waniliąszczypta
solinadzienie:200 gramów zmielonych
orzechów (laskowych, włoskich)4 kopiaste łyżki
cukru4 łyżki stopionego
masła5 łyżek
śmietany kremówki 30%dodatkowo:1 rozbełtane
jajocukier perlisty lub gruba rafinada do posypania3/4 szklanki
mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką
cukru,
drożdżami i 1 łyżką
mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".Kiedy rozczyn podrośnie nam o połowę, wlewamy go stopniowo do
mąki wymieszanej z
cukrami,
solą, dodajemy
masło,
jajo lub
żółtka, zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi, podsypujemy 1 - 2 łyżkami
mąki.Ciasto wkładamy do miski wysypanej
mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, by podwoiło objętość.W czasie kiedy ciasto na wyrasta przygotowujemy farsz.
Orzechy mieszamy dokładnie z
masłem,
cukrem,
śmietanką.Kiedy ciasto podrośnie, krótko je zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm.Smarujemy je masą
orzechową, wygładzamy powierzchnię, a
potem przecinamy na 8 części.
Z każdego trójkąta formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 4 cm odległościach.
Rogaliki odstawiamy na około 15 minut do napuszenia.
Potem każdego z nich smarujemy rozbełtanym
jajem i posypujemy
cukrem.
Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut ( funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika), do zezłocenia.Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.UWAGA: Jeśli nie mamy dużej wprawy w robieniu rogalików, podczas formowania pierwszej porcji ciasta, dwie pozostałe wsadzamy do lodówki owinięte lnianą ściereczką, unikniemy wtedy nadmiernego przerośnięcia" ciasta.Smacznego :)