Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Jeżyny są bardzo krótko dostępne w naszym miejskim środowisku. Warto wypatrywać osób które je sprzedają, lub samemu wybrać się do lasu aby pozbierać
owoce. Na straganie wywiązała się rozmowa
między mną a
Paniami , które sprzedawały
owoce i warzywa. Radziły jak najlepiej zrobić z nich
przetwory. Ja postanowiłam zasypać je
cukrem , tak aby powstało dużo soku, następnie zmiksować i pasteryzować. Tak zachowujemy najwięcej wartości odżywczych i witamin.

Składniki:1 kg
jeżyn1 szklanka
cukruPrzygotowanie:
Owoce myjemy, przebieramy i zasypujemy
cukrem.Odstawiamy na 12 godzin.Powstały sok miksujemy z
owocami i przekładamy do słoików.Zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut, w piekarniku ( dół- 120 stopni ) lub w garnku z
wodą –
woda do 3/4 wysokości słoików.Gorące odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

a tak wyglądają
jeżyny po 12 godzinach leżakowaniaPowiązane notki:
Pure z pieczonej dyni na zimę
Sałatka wielowrzywna z
cukini na zimę
Buraczki wiórki z
cebulką na zimęGęste Powidła
Morelowe z
cynamonem i
daktylamiDżem truskawkowy – przepis na najlepsze
przetwory