Przecier , sok – mus z jeżyn na zimę

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Jeżyny są bardzo krótko dostępne w naszym miejskim środowisku. Warto wypatrywać osób które je sprzedają, lub samemu wybrać się do lasu aby pozbierać owoce. Na straganie wywiązała się rozmowa między mną a Paniami , które sprzedawały owoce i warzywa. Radziły jak najlepiej zrobić z nich przetwory. Ja postanowiłam zasypać je cukrem , tak aby powstało dużo soku, następnie zmiksować i pasteryzować. Tak zachowujemy najwięcej wartości odżywczych i witamin.
Składniki:
1 kg jeżyn
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Owoce myjemy, przebieramy i zasypujemy cukrem.
Odstawiamy na 12 godzin.
Powstały sok miksujemy z owocami i przekładamy do słoików.
Zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut, w piekarniku ( dół- 120 stopni ) lub w garnku z wodąwoda do 3/4 wysokości słoików.
Gorące odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
a tak wyglądają jeżyny po 12 godzinach leżakowania
Powiązane notki:
Pure z pieczonej dyni na zimę
Sałatka wielowrzywna z cukini na zimę
Buraczki wiórki z cebulką na zimę
Gęste Powidła Morelowe z cynamonem i daktylami
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/24/przecier-sok-mus-z-jezyn-na-zime