Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Domowe
przetwory na prawdę potrafią przypomnieć jak prosto i łatwo można przygotować coś pysznego! Postanowiłam kupić kilka kilogramów
śliwek i przygotować kilka słoiczków na okres zimy, będą idealne do rogalików, bułeczek, naleśników czy ciast, a nawet do samodzielnego konsumowania.
Śliwki są wyjątkowo wdzięcznym
owocem – mają dużo pektyn i
przetwory śliwkowe zawsze mają świetną konsystencję bez ingerencji sztucznych zagęstników ( nawet te naturalne jednak muszą być jakoś przetworzone do postaci proszku ).
Składniki:1 l
dżemu2 kg
śliwek1/2 kg
cukru1/2 szklanki
wodyPrzygotowanie:
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek.Wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą – taką ilością aby pokryć dno około 1 cm warstwą.Dodajemy
cukier i gotujemy mieszając około 1 godziny.Gdy
dżem uzyska dobrą konsystencję ( można to sprawdzić upuszczając łyżeczkę
dżemu na zimny talerzyk – po kilku minutach gdy wystygnie widać jak się zachowa ), przelewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Możemy go też zapasteryzować.Powiązane notki:Czekośliwka
dżem śliwkowy z
kakaoDżem truskawkowy z
bazyliąDżem truskawkowy – przepis na najlepsze
przetworyDżem i
syrop z
Truskawek i
Rabarbaru (
truskawkowo-
rabarbarowy)
Dżem z
cukinii z
żurawiną (
żurawinowy )