ßßß
Składniki:1 l dżemu2 kg śliwek1/2 kg cukru1/2 szklanki wody
Przygotowanie:Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek.Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą – taką ilością aby pokryć dno około 1 cm warstwą.Dodajemy cukier i gotujemy mieszając około 1 godziny.Gdy dżem uzyska dobrą konsystencję ( można to sprawdzić upuszczając łyżeczkę dżemu na zimny talerzyk – po kilku minutach gdy wystygnie widać jak się zachowa ), przelewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Możemy go też zapasteryzować.Powiązane notki:Czekośliwka dżem śliwkowy z kakaoDżem truskawkowy z bazyliąDżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetworyDżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)Dżem z cukinii z żurawiną ( żurawinowy )