ßßß Cookit - przepis na Dżem śliwkowy ze śliwek węgierek

Dżem śliwkowy ze śliwek węgierek

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Domowe przetwory na prawdę potrafią przypomnieć jak prosto i łatwo można przygotować coś pysznego! Postanowiłam kupić kilka kilogramów śliwek i przygotować kilka słoiczków na okres zimy, będą idealne do rogalików, bułeczek, naleśników czy ciast, a nawet do samodzielnego konsumowania. Śliwki są wyjątkowo wdzięcznym owocem – mają dużo pektyn i przetwory śliwkowe zawsze mają świetną konsystencję bez ingerencji sztucznych zagęstników ( nawet te naturalne jednak muszą być jakoś przetworzone do postaci proszku ).
Składniki:
1 l dżemu
2 kg śliwek
1/2 kg cukru
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy pestek.
Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą – taką ilością aby pokryć dno około 1 cm warstwą.
Dodajemy cukier i gotujemy mieszając około 1 godziny.
Gdy dżem uzyska dobrą konsystencję ( można to sprawdzić upuszczając łyżeczkę dżemu na zimny talerzyk – po kilku minutach gdy wystygnie widać jak się zachowa ), przelewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Możemy go też zapasteryzować.
Powiązane notki:
Czekośliwka dżem śliwkowy z kakao
Dżem truskawkowy z bazylią
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory
Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)
Dżem z cukinii z żurawiną ( żurawinowy )
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/16/dzem-sliwkowy-ze-sliwek-wegierek