ßßß

Składniki na dużą blachę:ciasto kruche ( spód i kratka)3 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 olejku śmietankowego1/2 szklanki cukru200 g masła lub dobrej margaryny2 duże jajkaszczypta soliser:wiaderko 900 g sera waniliowego do serników100 g masła6 jaj2 opakowania budyniu waniliowego (40 g każde)3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:Spód:Mąkę wymieszać z cukrem i solą.Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, rozkruszyć palcami, dodać jajka i aromat i wyrobić szybko, tylko do połączenia składników, po czym włożyć na minimum 30 minut do lodówki.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Po 30 minutach ciasto podzielić na części: 2/3 należy rozwałkować, ponabijać widelcem aby równo wyrosło, odstawić i zabrać się za przygotowanie masy serowej, a resztę zostawić na przygotowanie kratki.Ser:Białka oddzielić od żółtek, ale tylko z 5 jaj. Jedno zostawić w całości.Osobno utrzeć masło.Do ubitych żółtek, cały czas miksując, dodwać ubite masło, nie znam synonimu do ubite, więc jest tutaj x 2oraz budynie waniliowe. Miksować, do połączenia składników.Teraz już nie miksujemy masy serowej.Do żółtek z masłem dodać ser, całość wymieszać łyżką, po czym dodać całe jajo i ponownie wymieszać.Białka ubić z odrobiną soli (1/2 łyżeczki) na sztywno, po czym dodać je do masy serowej.Mieszać krótko i delikatnie tylko do połączenia składników, aby nie rozbić struktury białek.Resztę ciasta rozwałkować, pociąć w centymetrowej szerokości paski i udekorować wierzch tworząc kratkę, pasy ułożyć poprzecznie najpierw w jedną stroną, później ponowić proces z drugiej strony ukośnie.Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do gorącego pieca – 160 stopni, piec 50 minut, po czym wyłączyć piecyk i studzić sernik nie otwierając drzwiczek, gdy temperatura opadnie, sernik można wyciągnąć i schłodzić w lodówce.Rady>>>Jeśli macie ochotę sernik możecie podawać z sosem z owoców.Opakowanie mrożonych owoców, np mieszanki kompotowej, owoców leśnych, śliwek malin lub truskawek ok.500 g, (pamiętajcie żeby były bez pestek), zasypać 1/2 szklanki cukru i gotować do zagęszczenia, sos podawać w sosjerce obok ciasta.>>> Jest równie pyszny w wersji z polewą czekoladową, wtedy nie robimy kratki, tylko np, listki lub inne wykrajane formami kształty, które pieczemy po upieczeniu sernika przez kilka minut w 180 stopniach.>>> Nie zmieniajcie kolejności składników, cukier najszybciej ubije się i rozpuści w żółtkach.>>> Masło do masy serowej musi być miękkie przed miksowaniem. Najlepiej wyciągnijcie je z lodówki kilka godzin wcześniej.
jak widać 1/4 sernika była tu już odkrojonaBrak powiązanych notek.