Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Jeśli mówię SERNIK, mam na myśli właśnie ten. Kremowy, na kruchym spodzie, delikatny i lekko dosłodzony. Robię go zawsze na rodzinne uroczystości, jako że tegoroczne Święto Zmarłych postanowiliśmy spędzić w rodzinnym gronie, wspominając i odwiedzając Naszych
bliskich, pokazując, że pamiętamy i pamiętać będziemy, to ciasto musiało się znaleźć na
stole po uroczystym obiedzie. Jak zawsze, sernik zniknął ze stołu najszybciej,a przede wszystkim zdobył
serca ciotek, które wcześniej mojego sernika nie jadły. Dziś przepis dla Was:)
Składniki na dużą blachę:ciasto kruche ( spód i kratka)3 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2
olejku śmietankowego1/2 szklanki
cukru200 g
masła lub dobrej
margaryny2 duże
jajkaszczypta
soliser:wiaderko 900 g
sera waniliowego do serników100 g
masła6 jaj2 opakowania budyniu
waniliowego (40 g każde)3/4 szklanki
cukruPrzygotowanie:Spód:
Mąkę wymieszać z
cukrem i
solą.Dodać pokrojone w kostkę zimne
masło, rozkruszyć palcami, dodać
jajka i aromat i wyrobić szybko, tylko do połączenia składników, po czym włożyć na minimum 30 minut do lodówki.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Po 30 minutach ciasto podzielić na części: 2/3 należy rozwałkować, ponabijać widelcem aby równo wyrosło, odstawić i zabrać się za przygotowanie masy serowej, a resztę zostawić na przygotowanie kratki.
Ser:
Białka oddzielić od
żółtek, ale tylko z 5 jaj. Jedno zostawić w całości.Osobno utrzeć
masło.Do ubitych
żółtek, cały czas miksując, dodwać ubite
masło, nie znam synonimu do ubite, więc jest tutaj x 2oraz budynie
waniliowe. Miksować, do połączenia składników.Teraz już nie miksujemy masy serowej.Do
żółtek z
masłem dodać
ser, całość wymieszać łyżką, po czym dodać całe
jajo i ponownie wymieszać.
Białka ubić z odrobiną
soli (1/2 łyżeczki) na sztywno, po czym dodać je do masy serowej.Mieszać krótko i delikatnie tylko do połączenia składników, aby nie rozbić struktury
białek.Resztę ciasta rozwałkować, pociąć w centymetrowej szerokości paski i udekorować wierzch tworząc kratkę, pasy ułożyć poprzecznie najpierw w jedną stroną, później ponowić proces z drugiej strony ukośnie.Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do gorącego pieca – 160 stopni, piec 50 minut, po czym wyłączyć piecyk i studzić sernik nie otwierając drzwiczek, gdy temperatura opadnie, sernik można wyciągnąć i schłodzić w lodówce.Rady>>>Jeśli macie ochotę sernik możecie podawać z sosem z
owoców.Opakowanie
mrożonych owoców, np mieszanki kompotowej,
owoców leśnych,
śliwek malin lub
truskawek ok.500 g, (pamiętajcie żeby były bez pestek), zasypać 1/2 szklanki
cukru i gotować do zagęszczenia, sos podawać w sosjerce obok ciasta.>>> Jest równie pyszny w wersji z
polewą czekoladową, wtedy nie robimy kratki, tylko np, listki lub inne wykrajane formami kształty, które pieczemy po upieczeniu sernika przez kilka minut w 180 stopniach.>>> Nie zmieniajcie kolejności składników,
cukier najszybciej ubije się i rozpuści w żółtkach.>>>
Masło do masy serowej musi być miękkie przed miksowaniem. Najlepiej wyciągnijcie je z lodówki kilka godzin wcześniej.
jak widać 1/4 sernika była tu już odkrojonaBrak powiązanych notek.