ßßß Cookit - przepis na Maliny w syropie

Maliny w syropie

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Najzdrowsze są domowe lekarstwa, a na zimową czy jesienną chandrę z całą pewnością są słodkie maliny! Dodane do herbaty rozgrzeją, zastąpią słodzone i sztuczne jogurty dodane do jogurtu naturalnego czy twarożku, będą świetnym dodatkiem do ciast i deserów, a zrobienie ich jest banalnie proste.
na zdjęciu budyń z malinami w syropie
Składniki:
maliny ( u mnie ok 4 kg)
cukier po 2 łyżki na mały słoiczek
Przygotowanie:
Maliny umyć, przebrać.
Pakować do czystych słoików dosyć ciasno jednak nie do końca ( jak już wspominałam przy śliwkach,
muszą mieć miejsce na odpływ soku) ok 2 cm od góry słoika jest górną granicą.
Zasypać cukrem i odstawić na co najmniej godzinę, maksymalnie dwie.
Po tym czasie słoiki zakręcać i gotować ok. 15-20 minut, na ściereczce w wodzie do 3/4 wysokości słoików.
Wyciągać gorące i odstawiać do góry dnem na ścierce lub kocu.
Zostawić do góry dnem do wystygnięcia.
Rady:
Maliny „skurczą się „więc nie panikujcie jeśli z pełnych słoików porobią się połówki
Zasypane cukrem z wanilią będą miały jeszcze lepszy zapach.
Powiązane notki:
Śliwki w syropie
Marynowana papryka najlepsza receptura
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/08/27/maliny-w-syropie