ßßß
na zdjęciu budyń z malinami w syropieSkładniki:maliny ( u mnie ok 4 kg)cukier po 2 łyżki na mały słoiczekPrzygotowanie:Maliny umyć, przebrać.Pakować do czystych słoików dosyć ciasno jednak nie do końca ( jak już wspominałam przy śliwkach,muszą mieć miejsce na odpływ soku) ok 2 cm od góry słoika jest górną granicą.Zasypać cukrem i odstawić na co najmniej godzinę, maksymalnie dwie.Po tym czasie słoiki zakręcać i gotować ok. 15-20 minut, na ściereczce w wodzie do 3/4 wysokości słoików.Wyciągać gorące i odstawiać do góry dnem na ścierce lub kocu.Zostawić do góry dnem do wystygnięcia.Rady:Maliny „skurczą się „więc nie panikujcie jeśli z pełnych słoików porobią się połówkiZasypane cukrem z wanilią będą miały jeszcze lepszy zapach.Powiązane notki:Śliwki w syropieMarynowana papryka najlepsza receptura