ßßß Cookit - przepis na Śliwki w cukrze

Śliwki w cukrze

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jupi!!! Ząb już nie boli, będzie uratowany więc humor mi powraca. Dziś pokażę Wam skąd biorę śliwki do szarlotki mamy nawet w środku zimy, czy na początku wiosny. Robi się je szybciutko, a potem można się już tylko delektować, nie koniecznie ograniczając się tylko do ciasta ;-)
3 kg śliwek (wychodzi 5 słoików ok 700 ml)
6-8 łyżek cukru na każdy słoik
Śliwki myjemy i usuwamy ogonki oraz pestki. Słoiki z nakrętkami również myjemy. W każdym słoiku układamy śliwki warstwami, przesypując je cukrem. O tak:
Mniej więcej co drugą warstwę lekko dociskamy, aby pozbyć się powietrza przebywającego między śliwkami.
Śliwki układamy do samego brzegu słoika, tak aby zakręcając go trzeba było je lekko docisnąć.
Tak przygotowane, zakręcone słoiki wstawiamy do garnka, nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Czas liczymy od zagotowania się wody.
Po 30 minutach słoiki wyjmujemy, stawiamy do góry dnem i studzimy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/10/sliwki-w-cukrze.html