ßßß
Pogoda tego lata jest bardzo dynamiczna, upały przeplatane są falami chłodu i deszczu. Dziś było prawie zimno – stąd ten konkretny posiłek – mięso wieprzowe od szynki rozbite i uduszone z cebulą i pomidorami. Ma nietypowy kształt, jak na bitki, bo większe kawałki zwinęłam lekko jak zrazy, bez nadzienia. Podczas duszenia rozwinęły się nieco .Zrobiłam do bitek rzucane kluski, które dobrze pasują do fajnego sosu, który się wytworzył. Do tego letnie dodatki – młoda kapusta gotowana w całości i sałatka z gruntowych ogórków w winegrecie.Ok. 1/2 kg mięsa od szynki2 cebule2 pomidorysól, pieprz, słodka paprykabazylia suszona, majeranekolej do smażenia i trochę masłabulion lub rosół do podlewania.Mięso kroimy na plastry i rozbijamy.Posypujemy przyprawami. Możemy je zwinąć , by miały ciekawszy wygląd, jednak niczym nie nadziewamy. Kładziemy na rozgrzany olej wzbogacony kilkoma wiórkami masła ( odważni mogą dodać nieco smalcu w zamian) . Obsmażamy na brązowo , dodając pokrojone w piórka cebule.Dusimy pod przykryciem, podlewając bulionem. Pod koniec gotowania dorzucamy świeże pomidory pokrojone w ósemki, Gdy się rozpadną , wyjmujemy skórki i rozgniatamy je lub przecieramy przez sito i dodajemy z powrotem do sosu.Bitki z takimi dodatkami smakowały doskonale. Trochę rozpuszczam kulinarnie Rodzinkę, bo niedługo udaję się na kurację by dojść do formy po ostatnich intensywnych wojażach. Może będę miała czas nie tylko na fizyczną poprawę kondycji, zajrzę więc na http://www.e-opex.pl/ . Na ekstra obiadki domownicy trochę sobie poczekają .Smacznego !