Wykonanie
Wiele
przetworów skandynawskich zawiera w sobie
przyprawy korzenne. Prezentowałam już Wam kiedyś
konfiturę rabarbarową Hiram czy chutney
rabarbarowy . W tym przypadku również nie mogło obejść się bez
imbiru. I wyszło bardzo smacznie. I wcale nie za ostro. Właśnie takie przepisy lubię. Dodatek innej
przyprawy niż standardowo i uzyskujemy bardzo oryginalny smak!Przepis pochodzi z książki Teresy Cichowicz-Porady Kuchnia skandynawska, 1991.

Składniki:3 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę (w oryginale w podłużne paski)– u mnie
dynia olbrzymia1 i 3/4 szklanki
wody1 i 3/4 szklanki
octu 10%1 i 3/4 kg
cukru1 łyżka mielonego
imbirukilkanaście zmiażdżonych ziaren
białego pieprzu1. Przygotować
dynię: obrać i pokroić.2. Zagotować
wodę z
cukrem i
octem. Zdjąć pianę. Przyprawić
imbirem i
pieprzem. Obgotować przez ok. 5 minut
dynię (tak, aby lekko zmiękła, ale nie rozpadała się).3. Odcedzić
dynię. Zalewę zostawić.4. Obgotowaną
dynię przełożyć do słoików. Zagotować marynatę i zalewać nią
dynię.5. Natychmiast zamykać słoiki i pasteryzować je w kąpieli
wodnej ok. 8 minut.To już ostatni wpis w ramach mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014. Pamiętajcie, aby zgłosić przepisy do końca dnia.