ßßß
Składniki:3 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę (w oryginale w podłużne paski)– u mnie dynia olbrzymia1 i 3/4 szklanki wody1 i 3/4 szklanki octu 10%1 i 3/4 kg cukru1 łyżka mielonego imbirukilkanaście zmiażdżonych ziaren białego pieprzu1. Przygotować dynię: obrać i pokroić.2. Zagotować wodę z cukrem i octem. Zdjąć pianę. Przyprawić imbirem i pieprzem. Obgotować przez ok. 5 minut dynię (tak, aby lekko zmiękła, ale nie rozpadała się).3. Odcedzić dynię. Zalewę zostawić.4. Obgotowaną dynię przełożyć do słoików. Zagotować marynatę i zalewać nią dynię.5. Natychmiast zamykać słoiki i pasteryzować je w kąpieli wodnej ok. 8 minut.To już ostatni wpis w ramach mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014. Pamiętajcie, aby zgłosić przepisy do końca dnia.