ßßß Cookit - przepis na DYNIA MARYNOWANA PO SKANDYNAWSKU

DYNIA MARYNOWANA PO SKANDYNAWSKU

nazwa

Wykonanie

Wiele przetworów skandynawskich zawiera w sobie przyprawy korzenne. Prezentowałam już Wam kiedyś konfiturę rabarbarową Hiram czy chutney rabarbarowy . W tym przypadku również nie mogło obejść się bez imbiru. I wyszło bardzo smacznie. I wcale nie za ostro. Właśnie takie przepisy lubię. Dodatek innej przyprawy niż standardowo i uzyskujemy bardzo oryginalny smak!
Przepis pochodzi z książki Teresy Cichowicz-Porady Kuchnia skandynawska, 1991.
Składniki:
3 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę (w oryginale w podłużne paski)
– u mnie dynia olbrzymia
1 i 3/4 szklanki wody
1 i 3/4 szklanki octu 10%
1 i 3/4 kg cukru
1 łyżka mielonego imbiru
kilkanaście zmiażdżonych ziaren białego pieprzu
1. Przygotować dynię: obrać i pokroić.
2. Zagotować wodę z cukrem i octem. Zdjąć pianę. Przyprawić imbirem i pieprzem. Obgotować przez ok. 5 minut dynię (tak, aby lekko zmiękła, ale nie rozpadała się).
3. Odcedzić dynię. Zalewę zostawić.
4. Obgotowaną dynię przełożyć do słoików. Zagotować marynatę i zalewać nią dynię.
5. Natychmiast zamykać słoiki i pasteryzować je w kąpieli wodnej ok. 8 minut.
To już ostatni wpis w ramach mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014. Pamiętajcie, aby zgłosić przepisy do końca dnia.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2014/11/29/dynia-marynowana-po-skandynawsku