ßßß
Składniki na około 15 dużych naleśników:1/2 l mleka4 jajka30 dag mąki4 łyżki topionego masła1 łyżeczka gałki muszkatołowejsól1/2 kg mrożonego rozdrobnionego szpinakufarsz 1:łosoś wędzony w plastrachserek kremowykoperekfarsz 2:szynka w plastrachser żółty w platrach1. Szpinak rozmrażamy.2. Wszystkie składniki łączymy – najlepiej blenderem.3. Smażymy na oleju.
Możemy podać na ciepło, jak tortille z jakimś wytrawnym farszem lub zrobić zawijaski tak jak ja. Układamy wówczas składniki danego farszu na naleśniku i zawijamy. Następnie przecinamy nożem na kawałki i przebijamy wykałaczką. Jest to znakomita przystawka na imprezę, którą podpatrzyłam u Bogusi z Od-kuchni . Przepis na fińskie zielone naleśniki pochodzi z wielokrotnie już przeze mnie cytowanej książki Teresy Cichowicz-Porady Kuchnia skandynawska.