Wykonanie
Zainspirowana
ciastem Guinness z bistro Zaraz Wracam w Łodzi rozpoczęłam poszukiwania przepisu. Znalazłam wyglądające podobnie ciasto u Dorotus z Moje Wypieki. Postanowiłam przygotować je właśnie wg TEGO przepisu. Dorota korzystała z przepisu Nigelli Lawson.
Składniki:250 ml
piwa Guinness250 g
masła75 g
kakao300 g
cukru pudrumałe opakowanie
śmietany 18%2
jajkaopakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią275 g
mąki pszennej tortowej2,5 łyżeczki
sody oczyszczonej+
śmietana 36% 0,5 l i 2 łyżki
cukru pudruPrzeczytawszy opinię Doroty dotyczącą ilości
cukru w cieście, zmniejszyłam jego udział o 100 g w porównaniu z oryginalnym przepisem. Dorota pisała także o tym, że w gotowym cieście
soda jest bardzo wyczuwalna. Ja dałam jednak ilość
sody określoną w przepisie i nie czułam jej smaku.Najpierw do rondelka wlałam
piwo. Podgrzewałam na małym ogniu, rozpuściłam w nim
masło i zdjęłam z palnika. Poczekałam chwilę, aby ostygło. Przelałam do dużego garnka.W osobnej misce ubiłam
jajka ze
śmietaną i
cukrem z prawdziwą
wanilią. Wlałam do przestudzonego
piwa i
masła, chwilkę miksowałam. Następnie wymieszałam z
mąką,
kakao i
sodą oczyszczoną.Przelałam do okrągłej formy o średnicy 26 cm, której dno wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia.Piekłam ok. 50 minut w temperaturze 180° C.Gdy ciasto zupełnie ostygło posmarowałam wierzch
śmietaną ubitą z
cukrem pudrem.