ßßß
Składniki:250 ml piwa Guinness250 g masła75 g kakao300 g cukru pudrumałe opakowanie śmietany 18%2 jajkaopakowanie cukru z prawdziwą wanilią275 g mąki pszennej tortowej2,5 łyżeczki sody oczyszczonej+ śmietana 36% 0,5 l i 2 łyżki cukru pudruPrzeczytawszy opinię Doroty dotyczącą ilości cukru w cieście, zmniejszyłam jego udział o 100 g w porównaniu z oryginalnym przepisem. Dorota pisała także o tym, że w gotowym cieście soda jest bardzo wyczuwalna. Ja dałam jednak ilość sody określoną w przepisie i nie czułam jej smaku.Najpierw do rondelka wlałam piwo. Podgrzewałam na małym ogniu, rozpuściłam w nim masło i zdjęłam z palnika. Poczekałam chwilę, aby ostygło. Przelałam do dużego garnka.W osobnej misce ubiłam jajka ze śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią. Wlałam do przestudzonego piwa i masła, chwilkę miksowałam. Następnie wymieszałam z mąką, kakao i sodą oczyszczoną.Przelałam do okrągłej formy o średnicy 26 cm, której dno wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia.Piekłam ok. 50 minut w temperaturze 180° C.Gdy ciasto zupełnie ostygło posmarowałam wierzch śmietaną ubitą z cukrem pudrem.