Wykonanie
Kolejny weekend...oj jak ten czas szybko leci...i kolejne wspólne pieczenie ..tym razem wybór padł na mufinki..mufinki są bardzo proste i szybkie do zrobienia...Na początku Joasia nadała mi smaku na mufinki
marchewkowe..takich jeszcze nie robiłam..ale sąsiad przyniósł mi trochę
winogron [takich z własnego ogrodu..one są inne w smaku niż takie , które można kupić w sklepie, ale też są smaczne] i zrobiłam mufinki z
winogronami...pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..Spisałam wcześniej przepis na kartkę , a jak zaczęłam robić ..okazało się, że w składnikach brak
jajek, a , że nie chciało mi się sprawdzać co i jak dodałam
jajko..Jednak okazało się, że są to mufinki bez
jajek..co na samym wstępie autorka napisała..no, ale tak to jest jak wszystko robi się na szybko i nie zdążyło tego wstępu przeczytać.Razem ze mną mufinki piekły: Dorotka, Marzenka, Joasia, Danusia, Lidia,
Kasia, Iwonka,Danusia, Krysia, Joasia,Agnieszka, Bernadetta, Justyna ..
325 g
mąki pszennej3/4 szkl.
otrąb owsianych lub pszennych110 g
brązowego cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli1 i 1/3 szkl.
maślanki lub
kefiru100 g
masłasok z połowy
cytrynywinogrona2 łyżki
cukru waniliowego [
cukru kokosowego]W jednej misce wymieszać suche składniki.
Masło rozpuścić, dodać
maślankę i
sok z cytryny, wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Przygotować papilotki, do każdej nałożyć około 1 łyżki ciasta, nałożyć 3-4
winogrona, kolejną porcję ciasta, znowu
winogrona i przykryć
ciastem. Muffiny posypać
cukrem waniliowym lub
kokosowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.