Wykonanie
Zdarza się Wam nie dodać wszystkich składników do ciasta? mi czasem tak bywa...tak było i w przypadku tych mufinek...Przyszykowałam wszystko, wymieszałam , przełożyłam ciasto do foremki...i na koniec "oblizałam " łyżkę od ciasta...no i okazało się, że nie dodałam
cukru....no i musiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać
cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie
kawowe mufinki znalazłam tutaj.,,ja zamiast
czekolady dałam
orzechy włoskie Kresto..

250 ml tłustego
mleka120 g rozpuszczonego
masła, wystudzonego1
jajko350 g
maki pszennej150 g
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
rozpuszczalnej kawy espresso1 łyżeczka mielonej
kawy (nierozpuszczalnej)1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cynamonu100 g
czekolady gorzkiej lub
mlecznej, grubo pokrojonej [ dałam garść
orzechów włoskich Kresto]Piekarnik rozgrzać do 190°C.Osobno wymieszać składniki suche i mokre. Wlać do miski płynne składniki i wymieszać Dodać posiekane
orzechy i wymieszać.Wyłożyć masę do formy na mufinki.. Piec około 20 minut.Zostawić muffinki na 10 min. w formie, następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia na kuchennej kratce.Dowolnie udekorować.




