Wykonanie
Na zrobienie tej sałatki namówiła mnie Edytka . Niestety nie miałam akurat
boczku i musiałam ją zrobić bez niego. Troszkę żałuję, bo bardzo lubię jego dodatek, szczególnie do
kaszy gryczanej.
Sałatka doskonale nadaje się jako drugie śniadanie do pracy, na kolację czy nawet lekki obiad.
Składniki:100 g
kaszy gryczanej1
papryka4
ogórki konserwowepół opakowania
fetykawałek
pora (biała część)
pieprz (ew.
sól)1 łyżeczka
musztardypół łyżeczki
soku z cytrynyoliwaWykonanie:
Kaszę ugotować i przestudzić.
Paprykę i
ogórki pokroić na kawałki.
Fetę pokroić w kostkę,
pora w plasterki.
Kaszę,
fetę,
paprykę,
pora i
ogórka wymieszać.
Musztardę wymieszać z
sokiem i
oliwą, aż powstanie gładki sos. Doprawić
pieprzem (ewentualnie
solą, ale trzeba pamiętać, że
feta jest słona). Polać
sałatkę sosem.